Društvo

Bošković: Zahtjevi invalida rada nerealni

1811odborzazdravstvook
I
nvalidi rada i predstavnici ministarstva rada i soijalnog staranja pred članovima Odbora za zdravstvo predstavili su svako svoju stranu priče - invalidi rada šta traže, a iz ministarstva moguća rješenja.

Bošković: Zahtjevi invalida rada nerealni
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik invalida rada Lazar Knežević kaže da su invalidi rada postali nezaštićena kategorija u crnogorskom društvu.

’’To je sirotinja jedna, moji nesretnici i dan danas tamo su okupljeni. Čekaju da vide šta će se desiti. Mi u ovom trenutku nikakvu privilegiju, ni zaštitu nemamo. Zna se dobro šta tražimo- da nam bude omogućeno da steknemo pravo na penziju sa 55 godina, ili sa 30 godina radnog staža (25 za žene), s tim što bi polazna osnova trebalo da iznosi 10 eura po godini penzijskog staža’’, naveo je Knežević.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kaže da je glavni razlog što im zahtjevi ne mogu biti ispunjeni to što invalidi rada ne postoje samo u Mojkovcu, Bijelom Polju i Rožajama.

’’Mi u našoj evidenciji imamo 3.079 invalida rada. Njih 1069 je kod fonda PIO, na ZZZCG njih 845 i kod poslodavaca ima 1165 invalida rada.Ukoliko bi zahtjevi oko 90 invalida rada iz tri grada bili ispunjeni, vjerovatno bi i svi ostali invalidi rada u Crnoj Gori tražili isto“, kaže Bošković.

Glavni razlog, kako je dodao, zašto to što traže ne može da bude ispunjeno je što u zakonu takve odredbe ne postoje.

’’Svi zahtjevi koje su oni podnijeli nijesu prihvatljivi u ovom momentu u trenutnom sistemu koji postoji u Crnoj Gori kada je fond PIO posrijedi’’, kazao je Bošković.

Knežević mu je odgovorio da znaju da toga nema u zakonu i da traže da njihovi zahtjevi postanu sastavni dio zakona.

Janko Vučinić (DF) predložio je da se problem riješi kao sa radnicima KAP-a i Željezare.

Izet Bralić (SDP) naglasio je da invalidi rada ne traže da im se poklanja bilo šta, već da se sistemski uredi njihova oblast.

„Nigdje u svijetu invalidi rada nijesu izjednačeni sa radnicima već su pozitivno diskriminisani. Dolazimo u situaciju da nekim radnicima jedan isti zakon dozvoljava neke stvari, dok drugima onemogućava osnovna prava’’, ocijenio je Bralić.

Poslanike je interesovalo koliki bi izdatak bio ukoliko bi se izašlo u susret izmjenama zakona za sve invalide rada. Bošković je imao spreman odgovor.

’’Za ovih 3.079 potrebno je negdje oko 11 miliona eura godišnje, ali šta sa 24.295 njih koji su već u penziji, zašto oni ne mogu da dobiju to isto. Pa tako ako vidite da je za 3.ooo potrebno 11 miliona pa ovamo vidite da je 24 hiljade osam puta više, pa izračunajte koliko je to novca’’, pojasnio je Bošković.

Poslanici su na kraju podržali pregovore ministarstva rada i invalida rada, a iz SNP-a i DF-a je najavljeno da će inicirati izmjene zakona o penzijsko invalidskom osiguranju kako bi zahtjevi invalidima rada bili ispunjeni.

Izvor: antenam.net

Portal Analitika