Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Sudbina presude osuđenima za ubistvo Slavoljuba Šćekića i dalje neizvjesna zbog tehničke greške

Sudbina presude osuđenima za ubistvo Slavoljuba Šćekića i dalje neizvjesna zbog tehničke greške

0611tuzilastvo
S
udbina i treće presude optuženima za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, 30. avgusta 2005. godine, još neko vrijeme ostaće neizvjesna i to zbog tehničke greške. U Višem sudu zaboravili su da dostave odluku Apelacionog suda koji je potvrdio njihovu osuđujuću presudu, advokatu Branislavu Tapuškoviću, braniocu Milana Šćekića Čile optuženog da je ispalio smrtonosne hice u Šćekića.

Sudbina presude osuđenima za ubistvo Slavoljuba Šćekića i dalje neizvjesna zbog tehničke greške
Portal AnalitikaIzvor

- Tapušković brani samo mene i samo na njega se i oslanjam – objasnio je juče sudijama Vrhovnog suda optuženi Šćekić razloge zbog kojih je tražio odgađanje sjednice dok se njegov “glavni” advokat, a ima ih trojicu, ne upozna sa odlukom Apelacionog suda.

Vrhovni sud tako je bio prinuđen da odgodi sjednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o žalbama advokata odbrane na odluku Apelacionog suda koji je potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici kojom su optuženi za ovaj težak zločin osuđeni na maksimalne zatvorske kazne. Da su se sudije Višeg suda sjetile da Šćekiću od tri branioca odrede glavnog do ovakve tehničke greške, zbog koje se ročište moralo odgoditi, vjerovatno ne bi došlo, jer bi presuda u tom slučaju njemu, kao glavnom advokatu, morala biti proslijeđena.

Sudeći prema zakonskoj regulative konačna odluka o sudbini presude osuđenima za ubistvo policijskog funkcionera neće se znati prije naredne godine. Vrhovni sud sada predmet mora da vrati Višem sa nalogom da odluku Apelacionog suda proslijede i zaboravljenom advokatu Tapuškoviću. Kada on primi presudu ima rok od mjesec da se Vrhovnom sudu žali na nju, poslije čega se zakazuje sjednica.

- Ogorčena sam. Šta drugo da kažem. Ogorčena i iznervirana. Nemoguće. Osam godina se vodi sudski postupak i danas opet tehničke greške. Dokle više sa tim tehničkim greškama. Užas. Toliko sam zatečena da ne znam šta da kažem. Knedla mi je u grlu. Užasno je gledati ispred sebe ubice, zaista, a sve teže i teže. Ne znam – kroz suze je novinarima prokomentarisala odgađanje sjednice Vrhovnog suda Slavica Šćekić sestra ubijenog Slavoljuba Šćakića.

Prve dvije presude pale su upravo zbog grubih tehničkih grešaka, a nakon toga Viši sud napuštile su i sudije koje su sudile u ovom predmetu – Lazar Aković, koji je prešao u advokate i Slavka Vukčević koja je odlučila da karijeru nastavi kao notarka.

- Napokon smo došli na istancu koja vrlo dosljedno poštuje zakonitost u radu. Duboko sam ubijeđen, kao i ranije, da će Vrhovni sud u svemu biti dosljedan, u primjeni zakona – kazao je jedan od branilaca optuženog Šćekića advokat Dragoslav Ognjanović.

On je naglasio kako je ovo treći da se Milanu Šćekiću Čili “na najflagrantni način krše elementarna prava”.

- Prije svega mislim na pravo na odbranu. On nije imao priliku da u prvostepenom postupku učestvuje u ispitivanju dvojice svjedoka koji predstavljaju ugaoni kamen presde koja je u više navrata donošena, ukidana, donošena ukidana, a to je da ispita svjedoke Žarka Radulovića i Zorana Vlaovića koji je svojevremeno imao i status zaštićenog svjedoka – kazao je Ognjanović.

On tvrdi da su Šćekiću prekršena prava i nakon što je izručen iz Holandije jer mu nije omogućeno da na adekvatan način učestvuje u postupku, a “sada je sud zaboravio da dostavi presudu jednom od njegovih branilaca”.

Ognjanović je izrazio nadu da se neće odugovlačiti sa uručivanjem presude Tapuškoviću i da će nova sjednica Vrhovnog suda biti uskoro zakazana.

Slavoljub Šćekić ubijen je iz zasjede 30. avgusta 2005. godine ispred svoje kuće u podgoričkom naselju Tološi. Na njegovom tijelu izbrojano je 19 prostrjelnih rana.

Vijeće sutkinje Bilajne Uskoković 9. oktobra prošle godine izreklo je treću presudu u ovom slučaju i osudilo optužene na maskimalne zatvorske kazne. Za organizaciju zločina i ubistvo visokog policijskog funkcionera osuđeni su Budvanin Saša Boreta (42), Baranin Ljubo Bigović (37), Beranac Milan Čila Šćekić (37) i Podgoričanin Ljubo Vujadinović (39). Oni su dobili po 30 godina zatvora.

Na optuženičkoj klupi bio je i Baranin Alan Kožar, zbog “bombaških napada” na gradilište hotela “Splendid” u Bečićima, u ljeto 2005, koji su bili uvod u ubistvo Šćekića. On je osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora i nakon što je “odležao” tu kaznu već je na slobodi.

Apelacioni sud potvrdio je presudu sutkinje Uskoković, čije je vijeće zaključilo da je Šćekić ubijen nakon što je došao do dokaza da iza “bombaških” napada na gradilište “Splendida” stoje Saša Boreta i Ljubo Bigović.

Šćekić je ustvrdio kako su njih dvojica pokušali da reketiraju investitore, odnosno prisile ih da kupe kuću i imanje Boretinog strica Nikole tik uz “Splendid”, za dva i po miliona eura. Kada su oni to odbili Boreta i Šćekić su organizovali “bombaške” napade na gradilište hotela. Šćekić je 28. jula 2005. godine uhapsio Kožara što je, prema presudi, uplašilo Boretu i Bigovića, pa su odlučili da organizuju likvidaciju inspketora. Za ubistvo su angažovali Vujadinovića i Milana Šćekića Čilu.

Ako Vrhovni sud Crne Gore potvrdi ovu presudu ona će tek tada postati pravosnažna. Ova sudska instanca presudu može i da obori i vrati predmet na novo suđenje, a može i da je preinači.

Portal Analitika