Region

BiH: Izostali plasmani višemilionskih kredita

18Tuzilastvo_BiH
T
užilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) naložilo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) intenzivne provjere u vezi sa izostankom plasmana višemilionskih podignutih kredita za putnu infrastrukturu u zemlji.

BiH: Izostali plasmani višemilionskih kredita
Portal AnalitikaIzvor

Zbog toga je, kako saznaju banjalučke Nezavisne novine, država samo u posljednjoj dekadi platila od 2,5 do tri miliona EUR penala.

Reakcija Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal uslijedila je s ciljem utvrđivanja odgovornosti institucija i pojedinaca za katastrofalno planiranje i upravljanje velikim infrastrukturnim projektima, zbog čega višemilionska opterećenja trpi državni budžet.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, iznos neangažovanih kredita na nivou cijele BiH do danas je porastao na oko 1,77 milijardi konvertibilnih maraka (KM) ili 885 miliona EUR, odnosno 1,74 milijardi KM bez direktnog duga entiteta.

Od toga se za koridor 5c odnosi 230,7 miliona KM samo od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), zbog čega je država u konkretnom slučaju platila oko 1,5 miliona KM komitmenta odnosno naknadu koja se plaća za neiskorišćene kredite u prošloj godini.

U istom periodu, BiH je platila i oko 347 hiljada KM penala za projekat Vjetroelektrane Mesihovina za šta je dobila kredit Njemačke razvojne banke, zatim 299 hiljada za projekat Željeznice 2 (kredit EBRD).

Plaćeno je i 231 hiljada KM penala zbog neiskorišćenog kredita EBRD za rekonstrukciju puteva, zatim 124,2 hiljade KM za projekat Cijevna III (Njemačka razvojna banka), kao i 141,78 hiljada KM za projekat gasifikacije Srebnjobosanskog kantona (kredit EBRD).

U konkretnom slučaju, fokus Tužilaštva BiH je stavljen na neiskorišćene kredite za gradnju autoputa na koridoru 5c.

„Došli smo do informacija da su dignuti krediti za koridor 5c, plaćaju se skupi penali, a ništa se ne dešava“, rekao je sagovornik iz Tužilaštva BiH.

Iz SIPA su potvrdili da su dio provjera u okviru nekoliko paralelnih istraga završili u avgustu, nakon zahtjeva Tužilaštva za postupanje u vezi sa nezakonitim poslovanjem Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH.

„Nakon tih izvršenih provjera, prikupljena dokumentacija je dostavljena Tužilaštvu BiH na ocjenu i dalje postupanje“, rekla je portparol SIPA-e, Kristina Jozić.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika