Društvo

19. novembar – Dan toaleta

18precistac2
G
eneralna Skupština Ujedinjenih Nacija je 24. jula 2013. godine donijela istorijsku odluku da proglasi 19. novembar za Dan toaleta da bi se pomogli napori da se odvođenje otpadnih voda obezbijedi svima i da se zaustavi otvoreno odlaganje fekalija.

19. novembar – Dan toaleta
Portal AnalitikaIzvor

Po riječima predstavnika UNa, ovo nije samo proglašavanje još jednog UN dana već i znak da vlade prepoznaju da su toaleti za sve ključni za spašavanje života djece: 2.5 milijarde ljudi širom svijeta nemaju pristup bezbjednom odvođenju otpadnih voda, svakih 20 sekundi po jedno dijete umre od dijareje koju prouzrokuje neispravna voda i loše odvođenje otpadnih voda.

Rezolucija Generalne skupštine je jednoglasno usvojena i poziva zemlje članice UN i partnere da promovišu promjene u ponašanju i politikama s ciljem da odvođenje otpadnih voda bude dostupnije za siromašne, i ujedno se pozivaju zemlje članice da ukinu praksa otvorenog odlaganja fekalija. Organizacija „Water Aid“ kao i druge međunarodne i građanske organizacije širom svjeta su prethodno obilježavale Svijetski dan toaleta, međutim taj dan nije bio formalno priznat kao zvaničan dan UN do sada.

Po podacima UNa, svaki dolar koji se uloži u poboljšavanje odvođenja otpadnih voda stvara profit od 5 dolara.

Poboljšanje vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju je početkom novog milenijuma prepoznato od strane Vlade Crne Gore i inostranih donatora i kreditora kao ključan izazov čijim rješavanjem će se uticati na odgovorniju zaštitu životne sredine i doprinijeti stvaranju infrastrukturnih preduslova za razvoj turizma. Prepoznavajući izazov, Vlada Crne Gore i Opštine Crnogorskog primorja (Bar, Budva, Herceg Novi, Kotor i Tivat) osnovale su Vodacom u martu 2005. godine sa ciljem stvaranja moderne jedinice za implementaciju Projekata iz oblasti  vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda. Svojim nastankom, Vodacom postaje Agencija za implementaciju Projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na Crnogorskom primorju vrijednog do sada  oko 165 miliona eura.

Projekat obuhvata izgradnju preko 130 km mreže i 29 pumpnih stanica na teritorijama opštine Bar, Herceg Novi, Kotor, Tivat i Ulcinj  i  izgradnju krunskih objekata  – postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Baru, Herceg Novom i zajedničkog za opštine Kotor i Tivat. Projekat predstavlja ključan segment paketa međunarodne saradnje Vlade Crne Gore sa Saveznom Republikom Njemačkom.  Investicione mjere Projekta finansiraju se iz budžetskih sredstava Opština Crnogorskog primorja, kreditnih sredstava i donatorskih paketa Njemačke razvojne banke (KfW) i učešćem  Vlade Crne Gore. Realizacija Projekta se odvija fazno; Faza I i Faza II Projekta realizovane su sa ciljem poboljšanja vodosnabdijevanja na Crnogorskom primorju u sklopu kojih je investirano oko 21,5 miliona eura u periodu od 2004-2009. godina. Tekuće Faze III i IV se realizuju sa ciljem izgradnje infrastrukture odvođenja i tretmana otpadnih voda na Crnogorskom primorju i vrijedne su oko 100 miliona eura. Tokom 2011. godine Opština Ulcinj se pridružila Vodacomu; trenutno su u toku pregovori o realizaciji projekata u navedenoj opštini čime Vodacom zaokružuje svoje aktivnosti na Crnogorskom primorju.

Tokom osam godina svog postojanja, pored uloge Agencije za implementaciju Projekta poboljšanja vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, Vodacom je stasao u prvu konsultantsku kompaniju i lidera u oblasti  razvoja kapaciteta  lokalnih vodovodnih preduzeća u svrhu poboljšanja  efikasnosti poslovanja podizanja kvaliteta komunalne usluge krajnjim potrošačima. Izgradnjom potrebne vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Crnogorskom primorju i unaprijeđenjem kapaciteta javnih vodovodnih preduzeća i Vodacoma biće obezbjeđeni kvalitetnija vodovodna i kanalizaciona infrastuktura i efikasnije pružanje usluga građanima, privredi i posjetiocima Crnogorskog primorja.

U opštinama Bar, Herceg Novi, Kotor i Tivat ukupan broj priključenih domaćinstava na kanalizacionu mrežu tokom 2006. godine je iznosio 19 817 što predstavlja 52 % od ukupnog broja domaćinstava. Zahvaljujući realizaciji projekata izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture lokalna vodovodna preduzeća su nastavila da priključuju domaćinstva na kanalizacionu mrežu u sklopu svojih redovnih aktivnosti da bi 2013. godine ukupno 25 864 domaćinstva na Crnogorskom primorju imalo redovno odvođenje otpadnih voda što predstavlja povećanje od 30%. Ovi podaci govore u prilog značaju razvoja ovog segmenta komunalne infrastrukture koja ne samo da doprinosi zaštiti životne sredine već i stvaranju infrastrukturnih preduslova za razvoj turističke industrije.

Uzimajući u obzir navedene podatke i podatak UNa da svaki investirani dolar u odvođenje otpadnih voda donosi petostruku dobit, možemo smatrati da realizacijom Projekta „Vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda na Crnogorskom primorju“ Vodacom značajno doprinosi dobrobiti društva, unapređenju zaštite životne sredine i stvaranju infrastrukturnih preduslova koji pogoduju razvoju povoljnije poslovne klime u Crnoj Gori.

Portal Analitika