Region

Slovenija na petom mjestu u EU po potrošnji alkohola

1611alkohol
S
lovenija se nalazi na petom mjestu na listi najvećih potrošača alkoholnih pića u Evropskoj uniji, prema brojkama prikupljanim u periodu od 2000. do 2010. godine.

Slovenija na petom mjestu u EU po potrošnji alkohola
Portal AnalitikaIzvor

U tom razdoblju, Slovenci su popili između 10,3 i 13,5 litara čistog alkohola po glavi stanovnika godišnje, govore podaci iz knjige koju je Institut za javno zdravlje objavio uoči blagdana Sv. Martina, koji se tradicionalno slavi kao praznik vina, piše Slovenia Times.

Konzumiranje alkohola veći je problem među muškarcima i na istoku zemlje, govore podaci iz knjige koja se osvrće i na nedostatak jasne politike koja bi tretirala i sankcionisala pretjerano alkoholiziranje.

Slovenija je takođe pozicionirana vrlo visoko u EU kad su u pitanju zdravstvene posljedice konzumacije alkohola i broj smrtnih slučajeva povezanih s pijenjem.

Procjenjuje se da je alkohol uzrok čak 6,5 posto prijevremenih smrti godišnje i 11,4 izgubljenih zdravih godina života u Sloveniji, što je u poređenju sa globalnom statistikom koja iznosi 3,8 i 4,6 zabrinjavajuće.

Bolesti jetre najčešći su uzrok smrti povezanih s alkoholom, a hospitalizacija u vezi s alkoholom u najvećem procentu se odnosi na psihološke i bihevioralne poremećaje.

Naročito zabrinjava konzumiranje alkohola među mladima: više od četvrtine 15-godišnjaka izjavilo je da piju alkohol makar jednom sedmično, što je takođe iznad međunarodnog prosjeka. Mnogi Slovenci su svoje prvo alkoholno piće popili prije trinaeste godine, što znači da se u ovoj zemlji počinje piti ranije nego u većini svijeta, prenoi Radiosarajevo.ba.

Portal Analitika