Politika

Poslanici BS-a neće prisustvovati svečanoj sjednici na Cetinju

bs
P
oslanički klub Bošnjačke stranke (BS) neće prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine koja se održava na Cetinju. Iskazujemo puno poštovanje obilježavanju Dana Parlamenta, kao važnom datumu iz historije naše države, ali smatramo da nije primjereno da se taj jubilej slavi naknadno, na sjednici sazvanoj, povodom obilježavanja datuma rodjenja Petra II Petrovića Njegoša, saopšteno je Portalu Analitika iz Bošnjačke stranke.

Poslanici BS-a neće prisustvovati svečanoj sjednici na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

-Smatramo da je obilježavanje važnog datuma parlamentarne tradicije, nesumnjivo pozitivna tekovina državne historije Crne Gore, iskazane kroz njenu društvenu realnost, multikulturno i multivjersko nasljedje, koje se i danas, kao i u prošlosti, najbolje iskazuje kroz naš Parlament, kao neposredno predstavničko tijelo gradjana, navodi se u saopštenju.

Medjutim, kako se dodaje, namjera da se, na mala vrata, uvede da Parlament, kao svoj datum, obilježava i datum Njegoševog rodjenja, smatramo da nije u skladu ni sa tom tradicijom, niti sa konceptom gradjanske i multinacionalne Crne Gore.

-Uvažavamo književnu dimenziju i značaj Njegoševog djela, zbog koje je ustanovljena i najvažnija južnoslovenska književna nagrada, ali isto tako znamo da su neke ideje Njegoševog djela bile koncept u ime kojeg su počinjeni teški zločini nad islamskim stanovništvom u 19. I 20.vijeku. Ponovo ukazujemo da je obilježavanje dva stoljeća Njegoševog rodjenja trebao biti dobar povod da se, sa kritičke distance,sagleda njegovo djelo i, makar iz školskih udžbenika uklone oni fragmenti koji imaju antislamsku poruku, vrijedjaju muslimanei i nose vjersku i etničku netrpeljivost.

Svjesni da je savremena Crna Gora, sazdana na temeljima snažne podrške i doprinosa gradjana islamske vjeroispovijesti obnovi njene nezavisnosti, očekivali smo više senzibiliteta prema toj populaciji, a ne da se dodatnim svečarskim manifestacijama, izazivaju negativni osjećaji i nepotrebno obnavljaju antagonizmi i razlike koje su evidentni kada je u pitanju doživljaj, tumačenje i interpretacija dijelova Njegoševog stvaralaštva.

- Znamo da je Njegoševo djelo, nastalo sredinom 19.vijeka u specifičnim historijskim okolnostima, te da se ne može bukvalno tumačiti u našem vremenu i tu nam nije potrebna dodatna naobrazba, kojom su nas ovih dana obasipali razni dušebrižnici. Mi jako dobro znamo šta znači historijski kontekst, i to je razlog zbog kojeg tražimo da se, konačno, započne sa izmjenom školskih sadržaja, u kojima se na negativan, vulgaran i ponižavajući način govori o islamskoj civilizaciji, kažu u BS.

Takodje, smatramo da niko nama ne treba objašnjavati naša osjećanja prema bilo kojoj društvenoj pojavi, jer mi kao predstavnici manjinskih naroda jako dobro znamo da politički definišemo i artikulišemo osjećanje naroda koji nam je ukazao povjerenje da ga zastupamo Naša odluka da ne učestvujemo na ovako organizovanoj i koncipiranoj svečanoj sjednici Parlamenta, jeste utemeljena na istoj argumentaciji zbog koje nećemo podržati da se dan Njegoševog rodjenja proglasi državnim praznikom, navodi se u saopštenju poslaničkog kluba BS-a koji je potpisao Amer Kalač.

 

 

 

 

Portal Analitika