Region

U BiH registrovano 36 vjerskih zajednica

12marina_bakic-
U
Bosni i Hercegovnini (BiH) djeluje čak 36 vjerskh zajednica, među kojima je najviše jevanđeoskih crkava, piše sarajevski Dnevni avaz.

U BiH registrovano 36 vjerskih zajednica
Portal AnalitikaIzvor

Najmlađa takva zajednica registrovana je u martu prošle godine u Zenici, pod nazivom “Rafael”, a na spisku novih zajednica su i Jehovini svedoci, Krstjanska zajednica, Društvo za svjesnost Krišne, Viktori selebrejšn centar /Victory celebration center/, Novoapostolska i Hrišćanska adventistička crkva.

Portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić potvrdila je sarajevskom listu da u BiH djeluje čak 36 vjerskih zajednica.

Ona je kazala da su sve vjerske zajednice dužne da se blagovremeno registruju, kao i da o svakoj promjeni obaveste nadležno ministarstvo.

“Uslovi za registraciju definisani su Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH, a jedan od osnovnih je da je najmanji broj sljedbenika koje crkva i verska zajednice mora imati kako bi bila upisana u registar, 300 punoljetnih državljana BiH”, pojasnila je Bakić.

List navodi da pastori, župnici, biskupi i vikari novih uvjerenja svoje aktivnosti obavljaju uglavnom u privatnim, obično iznajmljenim kućama, a Starokatolička crkva je jedna od rijetkih novijih vjerskih zajednica koja ima svoj verski objekt, u Dubravama kod Tuzle.

(MINA)

Portal Analitika