Društvo

Stanišić: I ljekari krivi za nestašicu ljekova

apoteka
P
ovremene nestašice ljekova dijelom se dešavaju i zbog nesavjesnih ljekara, koji prepisuju više kutija nekog lijeka nego što je pacijentu potrebno, kazao je za Radio Crne Gore direktor Montefarma Budimir Stanišić.

 Stanišić: I ljekari krivi za nestašicu ljekova
Portal AnalitikaIzvor

Stanišić ne prihvata pojedine primjedbe, posebno penzionera, da u apotekama fali mnogo ljekova. Ističe, da je stara praksa stvaranje kućnih zaliha ljekova kojima nerijetko istekne rok trajanja.

"Za deset mjeseci ove godine izdali smo dva miliona i 900 hiljada kutija medikamenata penzionerima, u prosjeku 10 hiljada kutija dnevno. Ovaj podatak dovoljno govori. Osim toga, pojedini ljekari propisuju i po osam kutija nekog lijeka mjesečno, a za terapiju je dovoljna samo jedna. Na primjer, iz tih razloga, desilo se da blizu tri hiljade pacijenata skoro pola godine nije moglo doći do lijeka "fosinopril plus". Za to nijesu krivi pacijenti, nego nesavjesni ljekari", tvrdi Stanišić.

Ključni razlog za povremene nestašice, kako smatra Stanišić, jeste komplikovana tenderska procedura.

"Neophodna je hitna promjena Zakona o javnim nabavkama. Dešava se da neke ponude ili čitavi tenderi budu poništeni zbog pooštrenih propisa formalne prirode, što dodatno komplikuje proceduru. I to nije problem samo u zdravstvu, nego na svim nivoima", rekao je direktor Montefarma.

On je istakao da su državne apoteke ovih dana dobile neke ljekove koji su nedostajali, a uglavnom se radi o medikamentima za srčana oboljenja i dijabetes.

"Lijeka za regulaciju šećera, 'Siofora', nije bilo duže od mjesec u našim apotekama. U tom periodu proizvođač je imao određenih problema, tako da su to razlozi što ga nije ni bilo na tržištu. Veoma tražen je i lijek za srčane tegobe 'fosinopril plus', kojeg ima za sada dovoljno, a za sedam dana apotekama će biti isporučeno još 70 hiljada kutija. Možemo reći da imamo i dovoljne količine 'skoprila' i 'tritacea', koji su takođe veoma traženi", kazao je Stanišić.

On je poručio da se situacija polako stabilizuje i da je siguran da nestašica u Montefarmovim apotekama neće biti. Dodaje da neki ljekovi mogu faliti samo po nekoliko dana, sigurno ne duže.

Do sredine decembra, kako je najavio, Montefarm će preuzeti Galenikine apoteke u Sutomoru, Risnu, Bijeloj, Virpazaru, Tuzima i Starom Baru, koje nijesu radile skoro dvije godine.

 

 

Portal Analitika