Društvo

Inspekcije u julu i avgustu izrekle više od milion eura kazni

 

trzisna
I
nspektori Uprave za inspekcijske poslove u julu i avgustu su, u cilju borbe protiv sive ekonomije, obavili ukupno 8,7 hiljada kontrola, od čega su u 73 odsto slučajeva utvrdili nepravilnosti.

Inspekcije u julu i avgustu izrekle više od milion eura kazni
Portal AnalitikaIzvor



Iz Uprave su saopštili da su Tržišna, Turistička, Inspekcija rada i za igre na sreću, kao inspekcije koje djeluju na suzbijanju sive ekonomije, tokom jula i avgusta izdale oko 3.880 prekršajnih naloga.

“Vrijednost izrečenih novčanih kazni je 1,06 miliona eura, dok je izdato i 139 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, navodi se u izvještaju o radu Uprave za jul i avgust, u koji je agenciji Mina-business imala uvid.

Inspektori su, kako se navodi u izvještaju, tokom jula i agvusta podnijeli i deset krivičnih prijava.

Od ukupnog broja kontrola, kako su naveli, Tržišna inspekcija je za dva mjeseca obavila 3,6 hiljada, Turistička dvije hiljade, Inspekcija rada 3,02 hiljada, a za igre na sreću 48 kontrola.

Najviše nepravilnosti je utvrđeno kod Tržišne inspekcije, koja je izdala i najviše prekršajnih naloga, 1,92 hiljade, i izrekla najviše novčanih kazni, vrijednih 498 hiljada eura.

Po jednu krivičnu prijavu u julu su podnijele Turistička i Inspekcija za igre na sreću. U avgustu je Tržišna inspekcija podnijela jednu krivičnu prijavu, a Inspekcija rada sedam.

Uprava zajedno sa Poreskom i Upravom carina od aprila, shodno komunikacionoj strategiji iz Akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije za ovu godine, redovno informiše Ministarstvo finansija o rezultatima u borbi protiv sive ekonomije te četiri inspekcije.

„Inspekcija za igre na sreću tokom avgusta naročito je kontrolisala objekte u kojima se priređuju igre na sreću na automatima i kladioničarske igre. U toj oblasti najčešće nepravilnosti su se odnosile na neposjedovanje odobrenja za rad i nezakonito proširenje djelatnosti“, navodi se u izvještaju.

Kada je u pitanju Tržišna inspekcija, inspektori su u julu i avgustu obavili ukupno pet hiljada kontrola i utvrdili 3,17 hiljada nepravilnosti. Izdato je 2,06 hiljada prekršajnih naloga, naplaćeno novčanih kazni u iznosu od 579 hiljada eura i podnijete tri krivične prijave.

Na području zaštite potrošača, vrste utvrđenih nepravilnosti odnosile su se na cijene, nepropisano deklarisanje, označavanje i neposjedovanje isprava koje prate proizvod u prometu, neizdavanje ili izdavanje računa koji nijesu propisane sadržine.

„Nepravilnosti su se odnosile i na neobavještavanje potrošača o načinu reklamacije i uslovima prodaje, prigovor po osnovu prava na garanciju, kao i zabranjena ponašanja trgovca“, dodaje se u izvještaju.

Nepravilnosti su utvrđene i u oblasti unutrašnje trgovine, zanatstva, bezbjednosti proizvoda, kontrole prometa predmeta od dragocjenih metala, kao i u vezi sa propisima o duvanu i duvanskim proizvodima.

Iz Uprave su saopštili da je prioritetni zadatak Inspekcije rada u julu i avgustu bio suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada, odnosno rada „na crno“ kao pojavnog oblika sive ekonomije i obezbijeđivanje sigurnog radnog mjesta sa aspekta zaštite na radu.

„Efekti ovih kontrola evidentni su iz podataka da je ukupno 1,82 hiljade osoba koje su za dva mjeseca zatečene u radu „na crno“, nakon preduzetih mjera Inspekcije rada zakonito zasnovalo radni odnos“, saopštili su iz Uprave.

U julu je, kako su kazali, evidentirano 459 poslodavca kod kojih nijesu utvrđene nepravilnosti prilikom inspekcijskih nadzora, dok je njihov broj u avgustu bio 447.

„Preventivnim načinom rada, kroz donošenje 772 ukazivanja u julu, odnosno 629 u avgustu, od poslodavaca se tražilo otklanjanje nepravilnosti i nedostataka u skladu sa njihovim zakonskim obavezama“, navodi se u izvještaju.

Najčešće nepravilnosti koje je utvrdila Inspekcija rada su angažovanje osoba za obavljanje određenih poslova kod poslodavca bez prethodno zaključenog ugovora o radu i neprijavljivanje na obavezno socijalno osiguranje.

Nepravilnosti su uočene i kod radnog angažovanja stranaca bez prethodno pribavljene radne i boravišne dozvole, odnosno bez ugovora o radu, kao i neuručivanje obračuna zarada zaposlenima.

Turistička ispekcija je u julu i avgustu obavila 2,24 hiljade kontrola kod kojih je utvrdila 1,58 hiljada nepravilnosti i izdala 804 prekršajna naloga. Inpektori su podnijeli i jednu krivičnu prijavu.

Uprava je istovremeno sa donošenjem Plana pojačanog nadzora u turističkoj sezoni, osnovala Štab za praćenje turističke sezone, koji je predviđao da se ove godine ranije počne sa pojačanim nadzorom i to već od 1. maja.

Najčešće nepravilnosti su se tokom jula i avgusta odnosile na otpočinjanje djelatnosti bez odobrenja, posebno kod objekata privremenog karaktera, neizdavanje fiskalnih računa, nezaključene ugovore između poslodavca i radnika, nepostojanje pisane odluke o rasporedu radnog vremena i odmora radnika.

„Od naročtitog značaja bilo je uspostavljanje regularnog rada na kupalištima duž crnogorskog primorja, pa su inspekcije obavljale pojačan nadzor tokom jula i avgusta, kontrolisali aspekat propisane oslobađenosti kupališta od plažnog mobilijara i posjedovanja odobrenja za rad, kao i da li su poštovani ostali propisi“, rekli su predstavnici Uprave.

Oni su naveli da je zapaženo da je većina kupališta obezbijedila organizovanu spasilačku službu.

„Svim zakupcima koji nijesu na vrijeme obezbijedili spasioce izrečene su novčane kazne i to 17 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 2,25 hiljada eura i podnijeta dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka“, navodi se u izvještaju.

U velikoj mjeri, kako su dodali, suzbijena je pojava nelegalnog rada turističkih agencija, a nepravilnosti su se odnosile i na neregularnu prodaju izleta i obavljanje usluge prevoza putnika neregistrovanim provoznim sredstvima, bez licence za rad i bez osigranja putnika.

Portal Analitika