Region

Dodik htio da raketira Zagreb

2910donia
A
merički istoričar Robert Donia kazao je kako bivši predsjednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević "nije bio za stvaranje Velike Srbije", prenosi portal RTCG.

Dodik htio da raketira Zagreb
Portal AnalitikaIzvor

Donia smatra da je Milošević na sve načine izbjegavao da podrži projekat Velike Srbije, ali da se zalagao za formiranje "četiri srpske republike". On tvrdi da se takav zaključak nameće iz dokumentacije i arhive u koju je imao uvida, prenijeli su sarajevski mediji.

Najveći teret odgovornosti za rat, američki istoričar i stručnjak za Jugoistočnu Evropu, stavlja na teret ratnog i političkog vođstva Srba u BiH, odnosno na SDS-a, Radovana Karadžića.

Stvaranje srpske države u BiH bio je cilj SDS-a koga je nastojao kopirati HDZ BiH uspostavom HZ HB - kazao je ovaj istoričar, koji je čak 17 puta u svojstvu eksperta svjedočio pred Haškim sudom.

Donia tvrdi kako je rat na prostoru bivše Jugoslavije bio "dobro isplaniran", te da nema mjesta tezama, da je to bilo "vrijeme haosa" i oživljavanja "starih neprijateljstava", kako su to neki istoričari ranije tvrdili.

Iako i SDA i HDZ naziva populističkim pokretima, koji su imali punu kontrolu nad teritorijem kojim su vladali, Donia je mišljenja kako niko nije ostvario tako veliki stepen kontrole i uticaja, kao što je to imao SDS, odnosno Skupština RS-a.

"Prelistavajući dokumente iz arhive Skupštine RS-a, jasno mi je da tamo nije bilo mjesta za otvoreni dijalog i suprtostavljena mišljenja. Recimo, poznato je da je Milorad Dodik tokom rata tražio raketiranje Zagreba, ali je manje poznato da je podržao osvajanje Bihaća i sve druge ciljeve RS-a", istakao je Donia, na predavanju u Mostaru na temu "Kako se sjećati devedesetih godina u svijetlu arhiva Haškog suda".

foto: rtcg.me

Portal Analitika