Abiznis

ADMIRAL MARKETS: Euro na privremenom maksimumu

2910admiralmarketsok
P
rošle sedmice euro je nastavio da jača u odnosu na gotovo sve ostale valute. Trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3808 i najviši je u  zadnje dvije godine. U odnosu na neke druge valute euro je jačao još i više- npr. kurs eura u odnosu na japanski jen je najviši u zadnje četiri godine što će vrlo brzo početi loše uticati na ekonomiju eurozone jer jaka valuta smanjuje izvoz, a povećava uvoz. Za sada je izvoz eurozone još uvijek veći od uvoza, no za to je najvećim dijelom zaslužna Njemačka, dok većina ostalih članica eurozone mnogo više uvozi nego izvozi, a ovako jak euro još više pogoršava situaciju, izjavio je Portalu Analitika analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović.

ADMIRAL MARKETS: Euro na privremenom maksimumu
Portal AnalitikaIzvor

Prije nekoliko dana je francuski ministar ekonomije pozvao Evropsku centralnu banku da oslabi euro i iznio procjene da bi 10 odsto slabiji euro samo u Francuskoj donio 120.000 radnih mjesta i smanjio deficit za 12 milijardi eura, a 20 odsto slabiji euro donio bi 300.000 novih radnih mjesta te još više smanjio deficit.

-I mnoge banke upozoravaju da se euro sada približio vrijednosti od prije finansijske krize, kada je ekonomski rast iznosio blizu pet odsto godišnje i kada je ECB dizala kamatne stope. Sada je rast jako slab, manji od jedan odsto, ECB drži kamatne stope vrlo nisko i najavljuje da će ih još sniziti ako bude potrebno, a nezaposlenost na nivou cijele eurozone je na rekordno visokom nivou. Zbog toga, euro će teško dugo ostati ovako jak- naglašava Kokanović u analizi.

Ove sedmice u Evropi nema najavljenih vijesti koje bi mogle naglo promijeniti vrijednost eura, a iz SAD dolaze podaci sa tržišta nekretnina i maloprodaje, te podaci o nezaposlenosti. Uz to, u četvrtak će se održati sastanak guvernera Federalnih rezervi, ali se ne očekuju nikakve promjene.

-Smatram da je jačanje eura samo privremeno i da je samo pitanje vremena kada će se trend okrenuti. Pri ovako visokoj vrijednosti eura i ovako niskoj vrijednosti dolara ponestaje onih koji su spremni prodavati dolare i kupovati eure, te dodatno dizati kurs EUR/USD. Idućih nekoliko sedmica najvjerovatnije će doći do predaha pri rastućem trendu i euro će oslabiti do dva procenta. Ukoliko nakon toga prestanu da dolaze loše vijesti iz SAD, a pojavi se bilo kakva loša vijest iz Europe, moglo bi doći do suprotnog trenda i dugoročnijeg jačanja dolara koji bi lako mogao pasti na ispod 1,30 kada FED najavi završetak programa štampanja dolara, što će se gotovo sigurno dogoditi prije idućeg ljeta- naveo je Kokanović.

Portal Analitika