Abiznis

Martinović: Regulator uradio sve što je mogao

skupstina2
R
egulatorna agencija za energetiku (RAE), kako tvrde njeni predstavnici, uradila je sve što je mogla da bi riješila problem nelegalnog korišćenja električne energije iz evropske interkonekcije za potrebe podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP).

Martinović: Regulator uradio sve što je mogao
Portal AnalitikaIzvor

Član Odbora RAE, Dragutin Martinović, kazao je da je vraćen dio energije koji pripada ljetnjem periodu, u vrijednosti od oko 7,3 miliona KWh, dok je za preostali, zimski, za 6, 3 miliona KWh, napravljen dogovor o vraćanju.

»Regulator je konstatovao stanje i pokrenuo to pitanje. Ono što je bilo do regulatora, to je odrađeno«, rekao je Martinović tokom skupštinske rasprave o Izvještaju o radu RAE za prošlu godinu.

On je dodao i da je Montenegrobonus, koji od uvođenja stečaja upravlja KAP-om, zaključio komercijalni ugovor sa Elektroprivredom (EPCG) o snabdijevanju strujom podgoričke fabrike, kao i da ne mjesečnom nivou za te potrebe vrijednost posla 6 do 6,5 miliona eura.

»Montenegrobonus je zključio ugovor i dobio licencu snabdjevača. To je komercijalni ugovor i ne moramo da znamo koja je cijena«, kazao je Martinović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović, saopštio je da ne može da prihvati objašnjenje da niko nije kriv za nelegalno korišćenje struje iz evropske interkonekcije.

»Ne mogu da prihvatim da je svako u državi uradio sve što je trebalo, a da na kraju niko nije kriv što je Crna Gora na tom poslu obrukana. Ukoliko je RAE uradila sve što je mogla po tom pitanju, onda treba da kaže na koji način da se sankcioniše takvo ponašanje«, poručio je Šehović.

On tvrdi i da građani Crne Gore nemaju podatak o tome koliko se njihovog novca izdvaja za plaćanje električne energije koju troši KAP, za šta kao paravan služi Montenegrobonus.

»Prema mojim saznanjima radi se o milionskim iznosima. Kažete koji je to iznos i saopštite svoj stav o tome što EPCG krši zakone Crne Gore neplaćanjem 50 miliona EUR duga po osnovu poreza i doprinosa«, naveo je Šehović.

On je podsjetio i da je neizmirivanja poreskih obaveza EPCG razlog zaduživanja države, dok su građani opterećeni visokim kamatama.

Predsjedavajući Odbora RAE, Branislav Prelević, saopštio je da su upadi u interkonekciju realnost, koja se dešava svakog trenutka.

»Ovo nije bio uobičajeni upad. Regulator je reagovao kako je reagovao i zaprijetio jedinim mehanizmom koji ima, a to je oduzimanje licence«, podsjetio je Prelević.

On je dodao da se RAE, nakon što je ukazala na postojanje problema, fokusirala na problem nepotpisivanja ugovora između energetskih subjekata, ali i da ona nema obavezu da utvrđuje ko je kriv za to.

»Nelegalno korišćenje struje iz evropske interkonekije nije blamaža«, rekao je Prelević odgovarajući na pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore, Dritana Abazovića, koji tvrdi da je to blamaža i za državu i za građane.

Prelević smatra i da je Šehović postavljanjem pitanja pokušao da ga uvuče na politički teren.

»Regulator će profesionalno odraditi svoj dio posla, ali ni sebi ni RAE ne dozvoljavam političke stavove«, poručio je Prelević.

On je dodao da bi za nelegalno korišćenje struje iz evropske interkonekcije bio neko kriv da je regulator mogao da upotrijebi sve za šta mu se teorijski ostavlja mogućnost.

»Nije moguće ispoštovati zakon, jer postoji nesklad između zakonskih propisa i realnog života. Zbog toga smo samo zaprijetili oduzimanjem licence, kako bi svi znali da ćemo upotrijebiti sve što možemo«, naveo je Prelević.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, smatra da ekonomiju ne opterećuju samo dužničko-povjerilački odnosi između EPCG i KAP-a, već i između elektroenergetske kompanije i pljevaljskog Rudnika uglja.

»Taj problem treba riješiti tako što bi se napravilo jedno preduzeće«, kazao je Damjanović.

On je podsjetio i na predlog SNP-a da se zaključi ugovor o snabdijevanju KAP-a strujom u šestogodišnjem periodu, gdje bi se obaveze prema EPCG isplaćivale iz redovnog poslovanja kompanije, što bi omogućilo izmirivanje obaveza energetske kompanije prema budžetu.

»Ukoliko toga nema, imate Zakon o poreskoj administraciji, pa izvolite dokapitalizujte EPCG, uvećajte državno vlasništvo i riješite problem«, kazao je Damjanović. (Mina business)

 

Portal Analitika