Abiznis

KAP očekuje da će ugovor sa Montenegrobonusom ostati na snazi

21kap
P
redsjednik Privrednog suda i stečajni sudija za Kombinat aluminijuma (KAP), Dragan Rakočević očekuje da će ugovor sa Montenegrobonusom, koji se obnavlja svakog mjeseca, ostati na snazi sve dok se za fabriku ne pronađe kupac, odnosno budući investitor.

KAP očekuje da će ugovor sa Montenegrobonusom ostati na snazi
Portal AnalitikaIzvor



On nije mogao dati procjenu koliko bi ovaj složeni stečajni postupak mogao trajati,
ali, kako je kazao Vijestima, od 8. jula ove godine, kada je pokrenut stečajni postupak, i sud i stečajna uprava sve su uradili da u najkraćem roku počne prodaja imovine KAP-a.

“Isključivo od kupca zavisi da li će u KAP-u biti nastavljena proizvodnja ili ne”, rekao je Rakočević.

U narednih 15-tak dana slijedi procjena imovine KAP-a, a potom i oglašavanje njegove prodaje što je stečajni upravnik Veselin Perišić krajem prošle sedmice i najavio.

Proglašenja bankrota Kombinata aluminijuma podrazumijeva njegovu prodaju kao pravnog lica ili prodaju njegove cjelokupne imovine. I u jednom i drugog slučaju obaveze prema povjeriocima će se izmirivati iz stečajne mase, onoliko koliko bude moguće.

Kombinat aluminijuma u stečajnom postupku imao je oko 2,2 hiljade prijava potraživanja od kojih je osporeno oko 840 potraživanja.

“U narednih 30-tak dana očekujemo da će se u parničnom referatu suda broj predmeta povećati sigurno za oko 800, odnosno, u najboljem slučaju za oko 600 predmeta, pod uslovom da jedan broj predmeta, na predlog stečajnog upravnika
KAP-a, preuzme Centar za medijaciju (posredovanje)”, dodao je Rakočević.

Na kraju prošle godine u podgoričkom Privrednom sudu bilo je ukupno oko 3,44 hiljade neriješenih predmeta, a tokom devet mjeseci ove primljeno je oko 13,2 hiljade novih.

Tokom prva tri kvartala, radilo se na ukupno 16,64 hiljade predmeta.

Riješeno je 13,28 hiljada predmeta, a neriješeno oko 3,36 hiljada.

»Sud je riješio 80 odsto ukupnog broja predmeta, a broj neriješenih predmeta odgovara dvomjesečnom prilivu što znača da je sud tokom ove godine zadržao ažurnost u radu, prema standardima EU«, kaže Rakočević.

U parničnom i izvršnom referatu, gdje se donose rješenja o prinudnoj naplati dugova, bilo je oko 12 hiljada predmeta, što je otprilike na nivou uporednog perioda prošle godine.

»Oko 80 odsto presuda ovog suda je potvrđeno, procenat ukinutih sudskih odluka u ovom period je 18 odsto, uz dva odsto preinačenih. Trajanje sudskih postupaka je smanjeno, tako da se 60 odsto predmeta rješava tokom tri mjeseca, 75 odsto
predmeta za šest mjeseci, a 80 odsto u periodu do godinu«, dodao je Rakočević.

Statistiku, donekle kvari to što u Privrednom sudu i dalje ima 200 starih predmeta,
koji su stariji od 2011. godine i ranije.

»Preduzimamo mjere za ažurnije rješavanje tih predmeta i sudije sada imaju obavezu da svakog mjeseca obavještavaju sud o tome što su preduzeli u cilju njihovog r ješavanja i zakazuju ročišta u kraćim rokovima”, rekao je Rakočević.

Tokom prvih devet mjeseci broj stečajnih predmeta povećan je oko 22 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine.

Tokom devet mjeseci ove godine u sudu su bila 333 stečajna predmeta.

“Uz povećan broj zahtjeva za pokretanje stečajeva povećana je i složenost u tim predmetimo, posebno u onim koji su primljeni tokom posljednja tri mjeseca”, kazao je Rakočević.

Prema njegovim riječima, radi se o nenaplaćenim potraživanjima u izuzetno velikim iznosima, neizmirenim obavezama po osnovu bankarskih kredita, višemilionskim obavezama po osnovu neplaćenih poreza i drugih javnih prihoda.

U ovoj grupi su Kombinat aluminijuma sa svojim zavisnim društvima, zatim i stečajni predmeti za Pantomarket, DukljuRibnica, Jadran Bar, Zavod za izgradnju Bara, Lipu Cetinje.

“U ovom trenutku svega je četvoro stečajnih sudija i ja kao, predsjednik suda, peti. Taj broj u ovom trenutku ne može odgovoriti broju primljenih predmeta, tako da ćemo kroz dopunski raspored sudija morati dodatno da ojačamo rad u ovom referatu”, kaže Rakočević.

On je dodao da je broj riješenih stečajnih predmeta povećan 15 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, ali da je znatno veći priliv predmeta zahtijevao dadatno angažovanje sudija.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika