Abiznis

Tržišna inspekcija: Trgovci najviše kršili obaveze o obavještavanju o cijenama

21sup
O
d ukupno 5,16 hiljada nepravilnosti koje je prošle godine u oblasti zaštite potrošača utvrdila Tržišna inspekcija, najveći broj se odnosio na obavezu trgovaca u vezi obavještavanja o cijenama, odnosno njihovom isticanju na način koji kupce neće dovoditi u zabludu.

Tržišna inspekcija: Trgovci najviše kršili obaveze o obavještavanju o cijenama
Portal AnalitikaIzvor



Prema podacima iz Izvještaja o realizaciji godišnjeg Akcionog plana Nacionalnog programa zaštite potrošača od prošle do 2015. godine, koji je nedavno usvojila Vlada, u prošloj godini je evidentirano 2,21 hiljada takvih nepravilnosti, od čega se 339 odnosilo na način isticanja i obavještavanja o popustima i sniženjima.

“Slijede nepravilnosti koje se odnose na deklarisanje i označavanje proizvoda, isprave uz proizvod u prometu, na obaveze trgovaca u pogledu izdavanja čitljivog i jasnog računa propisane sadržine, o obavještavanju o načinu ostvarivanja prava na reklamaciju, kao i na neisticanje ili nepropisno isticanje ostalih uslova prodaje ili kategorije potrošača pri kupovini”, navodi se u Izvještaju.

Evidentirano je i 47 slučajeva zabranjenih ponašanja trgovaca, sedam nepravilnosti kada je riječ o pratećim ispravama za proizvod i garantni list i 20 u vezi sa označavanjem robe sa nedostatkom i onom koja nije za prodaju. U 23 slučaja je utvrđeno nepoštovanje obaveze da se potrošaču omogući pravo na garanciju, a u 19 onemogućavanje prava na reklamaciju.

“U tri slučaja utvrđeno je prisustvo robe sa isteklim rokom upotrebe, a u šest njeno neisporučivanje u ugovorenom roku. Nepravilnosti su u pet slučajeva uočene u oblasti obavještavanja, odnosno reklamiranja, dok se 23 odnosilo na ostale povrede”, navodi se u Izvještaju.

Tržišna inspekcija je u oblasti zaštite potrošača prošle godine obavila ukupno 7,45 hiljada inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno 5,16 hiljada nepravilnosti.

“Predmet nadzora bila je zaštita ekonomskih prava potrošača i njihova zaštita od opasnih proizvoda na tržištu. Nadgledano je poštovanje obaveza trgovaca i davalaca usluga, propisanih Zakonom o zaštiti potrošača, koje su u nadležnosti Tržišne inspekcije”, saopšteno je u Izvještaju.

Tržišna inspekcija je u prvoj polovini ove godine u oblasti zaštite potrošača obavila ukupno 4,72 hiljade inspekcijskih pregleda, u okviru kojih je utvrđeno 2,93 hiljade nepravilnosti.

Inspektori su kod utvrđenih nepravilnosti u oblasti zaštite potrošača u 783 slučaja naložili uklanjanje, a donijeli su i 2,07 hiljada rješenja za njihovo otklanjanje. Za počinjene prekršaje izdato je 1,98 hiljada prekršajnih naloga, a u jednom slučaju podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Zdravstveni i sanitarni inspektori su prilikom inspekcijskog nadzora nad primjenom Zakona o zaštiti potrošača prošle godine obavili 9,09 hiljada inspekcijskih pregleda i utvrdili 1,19 hiljada nepravilnosti.

Zbog utvrđenih nepravilnosti donijeto je 325 rješenja i 290 ukazivanja. Prekršajnim nalozima izrečeno je 897 novčanih kazni i podnijeto pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je kontrolnim pregledima utvrđeno postupanje po ukazivanjima i izvršnim rješenjima.

Zdravstveno–sanitarna inspekcija je u prvoj polovini ove godine obavila ukupno 4,13 hiljada inspekcijskih pregleda i utvrdila 1,19 hiljada nepravilnosti. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti donijeto je 325 rješenja i 390 ukazivanja, dok su prekršajnim nalozima izrečene 793 novčane kazne i podnijeta dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Kada je riječ o evidentiranju i praćenju žalbi i tužbi potrošača Tržišna inspekcija je u prvoj polovini ove godine primila ukupno 247 prijava. Od toga je bilo 160 prijava potrošača, jedna preduzeća, 11 institucija, dok je ostalih bilo 75.

Inspektori su u 30 slučajeva preduzeli mjeru ukazivanja, dok su u 54 slučaja donijeta rješenja o otklanjanju nepravilnosti, oduzimanju robe, njenom stavljanju van prometa i u promet. Izdato je ukupno 45 prekršajnih naloga i 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog naloga.

Tržišna inspekcija je prošle godine primila ukupno 406 inicijativa, odnosno prijava, žalbi i zahtjeva, od čega su 215 podnijeli potrošači, 27 preduzeća, 32 institucija, dok je ostalih bilo 118.

Prijavljeno je 220 nepravilnosti, koje su se uglavnom odnosile na reklamacije, dok je prigovora za ostvarivanje prava iz garancije bilo 29. Ostale nepravilnosti u žalbama potrošača odnosile su se na neizdavanje računa, na neisporuku robe u ugovorenom roku, nepridržavanje posebnih uslova prodaje i nepropisno deklarisanje proizvoda.

Turističkoj inspekciji je u prvoj polovini ove godine podnijeto 30 prijava potrošača, od kojih je 28 riješeno u njihovu, a dvije su proslijeđene drugim organima zbog nenadležnosti. Prošle godine je toj inspekciji podnijeto 68 prijava potrošača, od kojih su 52 riješene u njihovu korist, a devet je proslijeđeno drugom organu zbog nenadležnosti.

Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji je u prvih šest mjeseci ove godine podnijeto 55 prijava potrošača i tri preduzeća. Prilikom nadzora kod 39 prijava utvrđene su nepravilnosti i postupljeno je u skladu sa zakonom, dok je 15 prijava bilo neosnovano. Ta inspekcija je prošle godine primila 106 prijava potrošača, od čega je 68 bilo iz nadležnosti sanitarne, a 38 zdravstvene inspekcije.

“Kod 60 prijava iz nadležnosti sanitarne inspekcije utvrđene su nepravilnosti i postupljeno je u skladu sa zakonom, dok kod osam to nije bio slučaj. Od 38 prijava iz nadležnosti zdravstvene inspekcije, 36 je riješeno u korist potrošača, a dvije su proslijeđene drugim organima”, navodi se u Izvještaju.

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost je od jula prošle godine do juna ove primila 164 žalbe korisnika, od kojih je prihvaćena 161. U korist potrošača riješeno je 90 žalbi, a odbijena je 71 žalba.

Arbitražnom odboru za rješavanje sporova potrošača su u prvom kvartalu ove godine podnijete tri tužbe, od kojih su dvije povučene, jer je postignut sporazum sa trgovcem, a po trećoj je postupak u toku. Arbitražnom odboru su prošle godine podnijete dvije tužbe, od kojih je jedna povučena zbog sporazuma sa trgovcem, dok je po drugoj vođen postupak koji je obustavljen.

U Izvještaju se navodi i da je iz Sekreterijata Sudskog savjeta saopšteno da je, provjerom baze podataka svih sudova, utvrđeno da u drugoj polovini prošle godine i prvih šest mjeseci ove nije bilo registrovanih slučajeva potrošačkih sudskih sporova.

Nadležni organi u Crnoj Gori sprovode politiku zaštite potrošača u cilju njenog jačanja i unaprijeđivanja, tako što vode računa o tome da građani u svakom trenutku budu informisani o svojim pravima i mehanizmima zaštite. Donošenje trećeg trogodišnjeg Nacionalnog programa zaštite potrošača, od prošle do 2015. godine, koji slijedi odredbe postojećeg i novog zakona o zaštiti potrošača, koji je u proceduri usvajanja, predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u oblasti zaštite potrošača.

(MINA-BUSINESS)

 

Portal Analitika