Region

Dodik zaprijetio ukidanjem suda jer mu se ne dopada presuda

2010dodik
M
oja prva reakcija nakon odluke suda bila je da se ukine sud u Bijeljini i premjesti na neko drugo mjesto. Možda se to i desi, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nezadovoljan odlukom koju je ta institucija donijela u slučaju Fabrike glinice „Birač“, prenosi Klix.ba.

Dodik zaprijetio ukidanjem suda jer mu se ne dopada presuda
Portal AnalitikaIzvor

- Odgovornost Republike Srpske je u tome da spriječi zaustavljanje rada „Birača“, jer znamo šta on znači za regiju Zvornika, Milića, Srebrenice i njegova funkcija biće održana – dodao je Dodik.

On je ocijenio da se pravosuđe Republike Srpske pokazuje nesposobnim da štiti interese RS, kao i njenog naroda. Dodik je dodao i da sudiju koja je donijela odluku „treba da bude sramota, bez obzira koliko se poziva na pravo i pravičnost, jer je presuda bila spekulativna, a što će se pokazati u narednom periodu“. On je ocijenio da je pravosuđe u nekim segmentima izvan bilo kakve društvene odgovornosti.

- Reformu u pravosuđu sprovodili su stranci, koji su obezbijedili selekciju kadrova i sudija. Ovo nema veze sa pravnim sistemom - naglasio je Dodik.

On je poručio da će „Birač“, koji je stavljen pod kontrolu vlasti i ostvaruje dobre poslovne rezulatate, raditi bez obzira na sudove i neće se izgubiti radna mjesta i funkcija koju ima.

Naime, sud u Bijeljini presudio je da je kompanija „Alumina“ dužna da isplati „Ukio banci“ iz Letonije 154 miliona konvertibilnih maraka (78,7 miliona eura) po osnovi prispjelih kreditnih obveza. Letonska banka ranije je ta sredstva plasirala kako bi se osigurala rad Fabrike glinice „Birač“, koju je 2002. kupila grupa investitora iz te zemlje. Letonci su se prošle godine, zbog nerentabilnog poslovanja, povukli iz upravljanja „Biračem“, a fabriku je preuzela vlada RS u pokušaju da je spasi od stečaja. Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je kako pokušaj naplate dospjelih kredita predstavlja „udar letonske mafije“ i najavio kako će entitetska vlada, bez obzira na sudsku presudu, učiniti sve da „Birač“ spasi od propasti.

Foto: pressrs.ba

Portal Analitika