Abiznis

Vlahović: Energetika, turizam i poljoprivreda razvojne šanse Crne Gore

ministarkakonf
Crna Gora je svoje razvojne šanse prepoznala u energetici, turizmu i poljoprivredi i to su sektori u kojima država može pružiti najveći doprinos održivom razvoju i rastu “zelene” ekonomije- kazala je ministarka nauke Sanja Vlahović.

Vlahović: Energetika, turizam i poljoprivreda razvojne šanse Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Ministarka Vlahović učestvuje na međunarodnoj konferenciji OSCE-a „Energetska bezbjednost i održivost iz pozicije OSCE-a“, koja se, u okviru ukrajinskog predsjedavanja, održava u Ašgabatu, Turkmenistan, 17 i 18. oktobra tekuće godine.

Na otvaranju centralne plenarne sesije učesnike je pozdravio Predsjednik Turkmenistana, Nj.E. Gurbanguli Berdimuhamedov, ministar inostranih poslova Ukrajine Leonid Kozara, geralni sekretar OSCE Lamberto Zanier i zamjenik generalnog sekretara UN Sven Alkakai.

Vlahović je u svom izlaganju u okviru plenarne sesije, prezentovala ključne aktivnosti koje Crna Gora sprovodi u domenu energije i obnovljivih izvora energije.

- Želim da i ovom prilikom izrazim spremnost i opredjeljenje Crne Gore ka održivom razvoju i našu odlučnost da nastavimo sa realizacijom aktivnosti i projekata koji će doprinijeti rastu “zelene” ekonomije, iskorjenjivanju siromaštva i ostvarivanju svih komponenti održivog razvoja - ekonomske, socijalne i ekološke- navela je Vlahović.

DSC05643osceunuokCiljevi Crne Gore u oblasti energetike, kako je naglasila, poklapaju se sa ciljevima Energetske zajednice čiji je Crna Gora punopravni član od 2006. godine.

- To su povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, privlačenje investicija za izgradnju novih proizvodnih energetskih objekata, investicija za izgradnju hidroelektrana, povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije, unapređenje energetske efikasnosti i razvijanje tržišne konkurencije, uz unapređenje ekološke situacije. Podrška ovom cilju u Crnoj Gori daje se i sa pozicije nauke i istraživanja, pri čemu energija predstavlja jedan od deset prioriteta u istraživanju na nacionalnom nivou, rekla je Vlahović.

Ministarka Vlahović istakla je veliku zainteresovanost Crne Gore za povezivanje sa koridorima gasa u regionu, navodeći da u okviru Energetske zajednice učestvujemo u aktivnostima vezanim za realizaciju Projekta izgradnje jadransko-jonskog gasovoda. U prilog navedenom ide i činjenica da je Vlada Crne Gore prije dva mjeseca donijela odluku o objavljivanju tendera za istraživanje nafte i gasa u Crnogorskom primorju, koji će biti otvoren do februara naredne godine.

Vlahović je upozorila i na probleme prisutne u ovoj oblasti u cjelokupnom regionu Jugoistočne Evrope, ali i nastojanjima EU da riješi postojeće probleme i obezbijedi održivo, sigurno i konkurentno snabdijevanje energijom, lansiranjem projekta razvoja zajedničkog tržišta električne energije i gasa u Jugoistočnoj Evropi.

- Vjerujem da ćemo utvrđene ciljeve u oblasti energetike brže i uspješnije ostvariti kroz aktivnu saradnju sa državama regiona, drugim državama sa kojima možemo realizovati projekte od obostranog interesa, a posebno sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju, koja nesumljivo predstavlja jednog od najznačajnijih partnera za vođenje i realizaciju politika u mnogim oblastima, uključujući i energiju , riječi su kojima je ministarka Vlahović zaključila svoje izlaganje u Turkmenistanu.

Crna Gora učesnik je i drugog dana konferencije na sesiji pod nazivom »Promocija održivih izvora energije, energetska ušteda i energetska efikasnost«. Predstavnik Crne Gore na ovoj sesiji je prof. dr Danilo Nikolić, dekan Fakulteta za pomorstvo iz Kotora i jedan od eksperata u oblasti obnovljivih izvora energije.

Konferencija „Energetska bezbjednost i održivost iz pozicije OSCE-a“, koju ova međunarodna organizacija organizuje, u saradnji sa Vladom Turkmenistana, ima za cilj da uz učešće visokih predstavnika 57 zemalja članica, iz Evrope, Centralne Azije i Sjeverne Amerike, predstavi nove mogućnosti koje se tiču razvoja energetskog sektora, kao odgovor na postojeću krizu, posebno kroz proces regionalne saradnje u oblasti sigurnog snabdijevanja i obezbjeđenja dovoljnih količina električne energije.

Poseban fokus Konferencija je stavila na pitanja saradnje između država i energetskih kompanija, unapređenje uslova za što bolje investiranje u ovom sektoru, jačanje saradnje između snabdjevača, prenosilaca i potrošača energije, obezbjeđenja pouzdanosti i efikasnosti energetske infrastrukture, strategije razvoja obnovljivih izvora energije, potencijalnih prijetnji za energetski sektor, ali i obezbjeđenje podrške za tehnološke inovacije.

Imajući u vidu da OSCE pruža podršku akademskoj i naučnoj zajednici, Konferencija je bila izvanredna prilika i za održavanje niza bilateralnih konsultacija sa predstavnicima drugih država, posebno imajući u vidu činjenicu da je energija definisana kao jedan od deset prioriteta u istraživanju na nacionalnom nivou, od strane Ministarstva nauke. Energija takodje predstavlja i jednu od tematskih oblasti novog Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije, nazvanog „Horizon 2020“.

 

Portal Analitika