Abiznis

DROBNIČ: Nema subvencija za budućeg vlasnika KAP-a

1710drobnicPOCETNA
Š
ef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič kazao je danas da ukoliko Vlada nađe kupca za Kombinat aluminijuma,  prodaja ne smije uključivati dalje subvencionisanje.

DROBNIČ: Nema subvencija za budućeg vlasnika KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljajući Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore pred Odborom za evropske integracije, Drobnič je izjavio da se KAP može riješiti na dva načina, ili prodajom u djelovima, ili da Vlada nađe kupca.

-  Prva solucija je da se KAP proda po djelovima i da tako vremenom prestane da egzistira,a  drugo je da Vlada nađe kupca. Za Evropsku komisiju je bitno pod kakvim uslovima će da se KAP proda, kao i to da li će se davati subvencije. Ukoliko prodaja uključuje subvencije, onda imamo problem, izjavio je Drobnič.

On je dodao da je "pitanje KAP-a i političko i ekonomsko", te da ne postoji slučaj da u jednoj zemlji ekonomija zavisi najviše od jednog faktora, te zato iz Evropske komisije toliko instistiraju na rješavanju ovog problema.

Drobnič je danas diskutovao sa poslanicima Odbora za integracije o značaju i smjernicama koje proizilaze iz Izvještaja Evropske komisije.

Na pitanje predsjednika Odbora Slavena Radunovića da prokomentariše izjavu premijera Crne Gore Mila Đukanovića da je afera Snimak iskonstruisana, Drobnič je odgovorio da je "nepristojno da šef Delegacije EU komentariše izjave predsjednika Vlade".

- Ukoliko su te afere stvarno iskonstruisane, onda su toliko štetne koliko i afere, ukoliko bi postojale. Jasna je potreba da se te afere, ukoliko postoje, razjasne i ako se radi o parlamentarnoj istrazi, da se odraze u zaključcima parlamenta. Tu je Komisija izrazila razočarenje, da parlament nije bio u stanju da prihvati više nego tehnički izvještaj, kazao je Drobnič.

Što se tiče kovertiranih ostavki,  koje su bile aktuelne prije predsjedničkih izbora, Drobnič kaže da je u to u "suprotnosti sa principima nezavisnosti državne uprave u EU".

- Ne radi se o pitanju da li su ostavke upotrebljivane ili ne, ili sam čin, da je bio politički poziv, predstavlja odstupanje od principa. Ako ste pročitali Izvještaj EK, tamo jasno piše šta Komisija očekuje od Vlade. Treba razumjeti da je to važan princip, državna uprava treba da bude nezavisna. Ona nije vlasništvo Vlade koja je formirana nakon izbora, nego mora da radi na osnovu zakona. Sve kadrovske promjene treba da se odvijaju u skladu sa zakonima, pocrtao je Drobnič.

Drobnič je istakao da je važno da se Crna Gora posveti, osim poglavljima 23 i 24, i poglavlju 8 - koje se odnosi na politiku konkurenciju, kao i na poglavlja koja se tiču poljoprivrede.

1710odbor2
On je ponovio da aferu Snimak treba procesuirati, u smislu, da se očekuje politička odgovornost i dalji sudski epilog.

Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore istakao je u opoziciji " nijesu ponosni na afere", kao i da državu treba da brine pitanje KAP-a, koje prema njegovim riječima, može sve dovesti u kolaps. Takođe, indikativna mu je pohvala Evropske komisije Radne grupe za izgradnju povjerenja u izborni proces, tvrdeći da ona u Crnoj Gori nikad nije ni postojala.

- U izborni proces nikada nije postojalo povjerenje. Drugo, vraćanje povjerenja znači vraćanje na kopenhaške kriterijume, na politiku temeljne demorkatije, gdje vi zaista mislite da ono što jeste zborna volja i legitimitet je nešto što građani misle da je tačno. Ja mislim da građani Crne Gore misle da ovakvi rezultati ne oslikavaju građansku volju, nego nešto sasvim drugo, istakao je Abazović.

Milutin Simović iz DPS-a je kazao da ga najviše raduje ocjena Štefana Filea, komesara za proširenje EU, istakavši da su prepoznati napori zemlje, da se dokaže na putu ka EU.

- Mislim da je Crna Gora u svim prethodnim godinama itekako znala da čita znakove na evropskom putu Crne Gore. Pažljivo smo posmatrali i uživali te znakove. Siguran sam da će to tako i dalje biti. I u ovom Izvještaju postoje znakovi, ali podsjećam da u ovom trenutku, bez obzira što smo imali mnogo komunikacija i imali obraćanje gospodina Filea, mislim da treba to pažljivo iščitati, da se saberu utisci, da bi se ti komentari, da se slegnu emocije i da se prione na posao, kazao je Simović.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Damir Šehović, uputio je molbu Drobniču da objasni zašto  je toliki akcenat stavljen na Kombinat aluminijuma, napominjući da je on mišljenja da je Kap itekako političko pitanje.

- Uzimajući u obzir činjenicu da nas brzo, a kad kažem brzo to znači da se mjeri mjesecima, čekaju strateške odluke vezano za ovu problematiku. Tražim dodatno pojašnjenje jer sam ubijeđen da će to odrediti ne samo ekonomsku, nego i političku budućnost Crne Gore, istakao je Šehović.

Šef Delegacije EU Mitja Drobnič odgovorio je da je saglasan da je pitanje KAP-a i ekonomsko i političko, te da je potrebno donijeti efikasno rješenje.

- Možda ni u jednoj državi ne psotoji slučaj da jedno preduzeće, jedan ekonomski faktor, toliko bitno utiče na ekonomiju. Zbog toga se pitanju KAP-a pridaje tolika važnost. Važan je i zbog ekonomskih i političkih pitanja, jer se na pitanju KAPa- odražavaju politički odnosi i kako se ispunjavaju kriterijumi vladavine prava, odgovorio je Drobnič.

1710odbor3
Poslanik DPSa- Zoran Jelić, istakao je da ga raduje što je Evropska komisija prepoznala napore Vlade i Ministarstva finansija da se uhvate u koštac sa ekonomskom situacijom, te da ocjena da je stopa nezaposlenosti 19, 7 ne stoji, već da "ona na terenu iznosi svega 13,8 odsto".

Poslanik DF-a Predrag Bulatović obratio se Drobniču riječima da ga i dalje zabrinjavaju rezultati predsjedničkih izbora, te da partija koju predstavlja i dalje instistira na tome da su se "privremeno vratili u parlament", kao i da ne vjeruju da će se afera Snimak riješiti.

- U pravosuđu i tužilaštvu imamo ono što ste kritikovali, odlaskom vrhovnog državnog tužioca iz ove sale i porukom da nikada više neće doći ovdje. Vidite gdje se nalazi Skupština u kontrolnoj funkciji. Mislim da je potrebno da se otvori kao dijalog u parlamentu i da na određeni način možete vi u tome da participirate, istakao je Bulatović.

Da je došlo vrijeme da se povuku konkretni potezi, te da poslanici i opozicije i vladajuće koalicije moraju da budu konstruktivni, kazao je poslanik SDP-a Rifet Rastoder. Prema njegovim riječima, Izvještaj treba shvatiti kao važan pogled, koji služi da poslanici rade, jer je posao - zajednički.

- Mislim da prvo treba raščistimo, i u opoziciji i poziciji, sa političkom demagogijom, odnosno korišćenje argumenata za  politička nadgornjavanja. Tu moramo biti jedinstveni u traženju rješenja, kazao je Rastoder.

Njegov kolega Zoran Sekulić kazao je da na putu ka EU Crna Gora mora raditi i na drugim poglalvjima, osim 23 i 24, kao i na poboljšanju ekonomskih sloboda, kako bi benefite osjetili građani Crne Gore. On se i osvrnuo na ocjene opozicije da su predsjednički izbori, kako kažu, "bili nelegitimni".

- Zajednički smo usvajali zakone, zajedno smo usvojili sve promjene. U ovom trenutku, kada tvrdimo da nešto nije dobro, onda bih volio da pročitamo šta kažu kolege iz OEBSA-a ili Savjeta Evrope. Ali, to je politika, kada izgubite izbore, pa tražite opravdanje za to da ne biste imali ličnu odgovornost, kazao je Sekulić.

Mitja Drobnič je istakao da je potrebno je dodatno raditi na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju vladavine prava, kao i na unapređivanju slobode medija kroz redovni politički dijalog.

On je dodao da Komisija prati zbivanja u zemlji, te da će sada pravila biri stroža, jer sljedeća stepenica od sadašnjeg statusa naše zemlje jeste članstvo u EU.

Portal Analitika