Društvo

Latković: Neadekvatne reakcije državnih organa

latkovicok1809ovo
Skupštinski Odbor za antikorupciju ne može se pozivati na podzakonski akt kao osnov za obavezno saslušanje predstavnika suda ili tužilaštva o konkretnim predmetima iz njihove nadležnosti, smatra sudija Ustavnog suda Miodrag Latković.

Latković: Neadekvatne reakcije državnih organa
Portal AnalitikaIzvor

- To bi predstavljalo očigledno i nedopustivo miješanje i uticaj na njihov rad i ozbiljno bi ugrozilo njihovu samostalnost i nezavisnost bez koje nema govora o vladavini prava u Crne Gore, ocijenio je Latković.

On je kazao da Skupština može vršiti samo onu nadležnost koja je utvrđena Ustavom ili zakonom, pa se njena nadležnost ne može utvrditi podzakonskim aktom, bilo poslovnikom, odlukom ili zaključkom Skupštine.

Latković je kazao da već duže vremena pojedini mediji, nevladine organizacije, samozvani intelektualci, instrumentalizovani od pojedinih partija zastupljenih u Skupštini Cne Gore, uz pomoć iz inostranstva, istrajavaju u aktivnostima na svrgavanju i preuzimanju vlasti.

„Pri tome nastoje da iznošenjem neistina i poluistina kod građana diskredituju rad najviših državnih organa i njihovih predstavnika, sa krajnjim ciljem rušenja državnosti Crne Gore. Sve ovo i dalje se nastavlja i uporno sprovodi bez adekvatne i nužne reakcije državnih organa“, navodi Latković u reagovanju dostavljenom agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, posebno zabrinjava što se ova aktivnost u zadnje vrijeme prenijela u Skupštinu Crne Gore, u njene odbore, „često uz vidan doprinos njenog predsjednika“.

„Nakon što je pravnim nasiljem nad Ustavnim sudom, država faktički ostala bez zaštite ustavnosti i zakonitosti, a njeni građani bez zaštite ustavnih prava i sloboda, prepoznatljiva grupa poslanika, neprimjerenim ponašanjem, preuzima ulogu stvaranja percepcije da u Crnoj Gori više nema ko da se uspješno bori protiv korupcije i drugih vidova kriminala zbog navodne korumpiranosti izvršne i sudske vlasti i nosioca tužilačke funkcije“, kazao je Latković.

Eklatantan primjer za to, smatra on, predstavlja ekces od 11.oktobra prema zamjeniku Vrhovnog državnog tužioca, Veselinu Vučkoviću, na sjednici Odbora za antikorupciju.

Vučković je u petak, nakon rasprave sa advokatom MANS-a Veselinom Radulovićem, koji je optužio pravosuđe za korupciju, napustio sjednicu Odbora za antikorupciju, na kojoj je trebalo da se raspravlja o aktivnostima tužilaštva u vezi istrage u aferi Snimak. Vučković je odlazeći poručio članovima Odbora da je to poslednji put da ga pozivaju na saslušanje.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je na plenarnoj sjednici kazao da svi imaju obavezu dfa se odazovu pozivu Skupštine za saslušanje, izuzev predsjednika države, kojeg direktno bira narod.

„Ovakvo ponašanje u Skupštini, kao i drugih subjekata, direktno ugrožava pravni sistem i poredak u Crnoj Gori, podstiče na protivustavno i nasilno svrgavanje njenih najviših državnih organa i njihovih predstavnika, može dovesti državu u položaj potčinjenosti ili zavisnosti, odnosno dovesti je pod protektorat drugih država ili međunarodnih asocijacija“, ocjenjuje Latković.

On smatra da je krajnje vrijeme da vlast ozbiljno i odlučno stane u zaštitu državnih interesa Crne Gore i da je neophodno razmotriti nužnost sazivanja sjednice Savjeta za odbranu kojoj bi pored predsjednika države, Skupštine i Vlade, učestvovali i drugi predstavnici državnih organa.

„Posebno predsjednik Ustavnog suda, ovlašćeni predstavnici pravosuđa i direktor Agencija za nacionalnu bezbjednost, radi analiziranja i ocjene bezbjedonosne situacije u Crnoj Gori i donošenja eventualnih odluka za preduzimanje odgovarajućih mjera u cilju zaštite ustavnog i zakonitog vršenja vlasti i vraćanja narušenog povjerenja građana u vlast i zaštitu svojih ustavnih prava i sloboda pred državnim organima“, rekao je Latković.

Portal Analitika