Svijet

Asanž: Svi živimo u zatvoru, samo što je moj bolji

1410assange


O
snivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž, koji već duže boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu, ocijenio je da se sloboda i bezbjednost ne isključuju, a da je u SAD potreba za bezbjednošću zloupotrijebljena, prenosi Blic.

Asanž: Svi živimo u zatvoru, samo što je moj bolji
Portal AnalitikaIzvor

U intervjuu koji je dao bečkom dnevniku Kronen cajtung (Kronen Zeitung) Asanž je kazao u SAD postoji 5,5 miliona ljudi koji imaju pristup tajnim državnim bezbjednosnim informacijama i pravo da koriste ograničavanje sloboda, „što je neproporcionalno“.

Asanž je istovremeno kritikovao „velike“ medije istakavši da su korumpirani, jer imaju mnoge interese, a izdavači moraju da čine ustupke da bi sjedeli za stolom sa važnim ljudima. To se, kako je podvukao, problem Njujork tajmsa (New York Times), Gardijana (Guardian) i većine velikih medija.

Upitan da li je sve što je učinio bilo vrijedno toga da mora da živi u ambasadi Ekvadora u Londonu, Asanž je kazao da bi ponovo učinio isto.

- Ako se neko suprostavi američkom bezbjednosnom kompleksu, onda mora da se suoči sa posljedicama - poručio je on.

Kazao da je teško kada se svakog dana probudi između istih zidova, ali je dodao da može mnogo i neometano da radi.

- Zatvoriti me ovdje i natjerati me da radim, bio je kontraproduktivan potez. Imam podršku iz cijelog svijeta. Koliko god se ovo smatralo zatvorom, i vi živite u zatvoru, a moj je bolji nego vaš. Ovdje me barem ne prati policija - naglasio je on.

Asanž je potvrdio da je u kontaktu sa Edvardom Snoudenom, rekavši da je samo tog dana postavio šest njegovih novih snimaka.

Osnivač WikiLeaks-a je kritikovao i film o njemu, koji se, kako je rekao, oslanja na dvije najnegativnije knjige koje su o njemu napisane. Upitan kako vidi svijet za deset godina, i naravno sebe, Asanž je rekao da se radi o vremenu koje je veoma zanimljivo, „jer se zapadna civilizacija nalazi na prekretnici“.

Foto: news.com.au

Portal Analitika