TV / Film

Astrofizičar Tajson: Žao mi je što nisam više hvalio „Gravitaciju“

1410gravitytyson
Č
injenica da je film „Gravitacija“ zavrijedio da bude kritikovan na naučnom nivou, zapravo predstavlja veliki kompliment ovom naučnofantastičnom filmu, napisao je na svom Fejsbuk (Facebook) profilu astrofizičar Nil de Gras Tajson, prenosi T portal.

Astrofizičar Tajson: Žao mi je što nisam više hvalio „Gravitaciju“
Portal AnalitikaIzvor

Slavni popularizator nauke, direktor Planetarijuma „Hajden“ u Njujorku, kaže da ga je iznenadila pažnja koju su izazvale njegove poruke na Tviteru (Twitter) u kojima je kritizikovao neke nelogičnosti filma „Gravitacija“ koji je u prvim danima prikazivanja na blagajnama američkih bioskopa oborio rekorde za oktobar.

U postu na Facebook-u, Tajson kaže da mu je žao što je istakao samo loše strane filma. Naglašava da se naučnici ne takmiče ko će prvi kritikovati filmove, kao što su „Transformersi“ ili „Kralj lavova“, i kao primjer navodi apsurdnu situaciju u koju bi došao kritikom „Lavovi ne mogu da govore. A čak i kada bi mogli, ne bi govorili engleski. Osim toga, Simba bi pojeo Pumbu na samom početku filma“.

- Veliki je kompliment za film kada zasluži pravo da ga naučno kritikuju. Kada sam vidio naslove tipa „Astrofizičar kaže da je 'Gravitacija' puna grešaka“, koji su proizašli iz mojih desetak tvitova, požalio sam što prvo nisam pisao o stotinak stvari koje je film ispravno predstavio: 1) Orbitalni period od 90 minuta na toj visini; 2) Tragovi ulaska dijelova raspadnutih satelita u atmosferu jako podsjećaju na tragediju spejs-šatla „Kolumbija“; 3) Klunijeva smirenost u stresnoj situaciji (znam desetak takvih astronauta); 4) Zapanjujući prizori prelaska iz dana u sumrak i noć iz orbite; 5) Prizori Aurore (Polarne svjetlosti) koji se vide nad polovima; 6) Koliko je tanak sloj atmosfere u poređenju sa Zemljom; 7) Trajno očuvanje ugaonog i linearnog momenta; 8) Zvjezdano nebo, iako je pomalo fabrikovano, dobro predstavlja nijanse i ravnotežu stvarnog noćnog neba; 9) Brzina kojom se kreće svemirsko smeće kada bi se sudaralo pri orbitalnoj brzini; 10) Prijelaz iz tišine na zvuk kada se kabina u kojoj nema pritiska napuni vazduhom; ... i 100) Prekrasno prikazane suze Sandre Bulok kako odlaze iz njezinih očiju i lebde kapsulom. Dakle, nastaviću da pratim nauku u filmu - ne kako bih izrazio prezir, već kako bih slavio nastojanja umjetnika da prikažu sve sile prirode koje nas okružuju - zaključio je Tajson.

Foto: babble.com

Portal Analitika