Zanimljivosti

Asteroid s vodom otkriven u orbiti umiruće zvijezde

1110asteorid
A
stronomi su otkrili ostatke velikog asteroida s vodom u orbiti umiruće zvijezde, što govori da su u tom sistemu nekada možda bile planete sposobne da podrže život, piše “Spejs”:

Asteroid s vodom otkriven u orbiti umiruće zvijezde
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici su otkrili znakove stjenovite površine i velike količine vode u atmosferi bijelog patuljka GD 61, što je prvi put da su dva ključna sastojka za potencijalno nastanjivu planetu pronađena zajedno van Sunčevog sistema.

“Otkriće vode u velikom asteroidu znači da su postojali, a možda postoje još uvijek, ključni elementi za nastanjivu planetu u sistemu GD 61, i vjerovatno oko značajnog broja sličnih roditeljskih zvijezda”, naveo je u saopštenju vođa studije Džej Farihi, sa Univerziteta Kembridž u Engleskoj, prenosi Blic.

“Ključni elementi bogati vodom, i stjenovite planete koje oni grade, možda su uobičajeni – sistem ne može da stvori objekte velike poput asteroida, a izbjegne izgradnju planeta, a GD 61 ima sastojke da isporuči velike količine vode na njihove površine. Naši rezultati pokazuju da je tamo definitivno postojao potencijal za nastanjivu planetu u ovom egzoplanetarnom sistemu”, dodao je on.

GD 61 udaljen je od Zemlje oko 150 svjetlosnih godina. To je zvijezda slična suncu, koja umire.

Pre oko 200 miliona godina ona je spala na veličinu planete, odnosno postala je bijeli patuljak. Sličnu sudbinu doživjeće i naše Sunce za oko šest milijardi godina.

Farihi i njegov tim su, analizom podataka sa “Habla”, otkrili magnezijum, silicijum, gvožđe i kiseonik u atmosferi bijelog patuljak, očigledan dokaz da je GD 61 uništio i apsorbovao komade stjenovitog tijela, poput asteroida.

Bilo je toliko mnogo kiseonika da nije mogao sav da se veže u stenje. Naučnici su izračunali da je raskomadani asteroid činilo oko 26 odsto vode, što znači da je bio vlažan kao patuljasta planeta Ceres u Sunčevom sistemu.

Dalje su zaključili da je objekta vjerovatno bio asteroid, a ne kometa, jer njegovi smrvljeni komadi nijesu sadržali ugljenik, kojim su komete bogate.

Asteroid je, kako pokazuju podaci s “Habla”, originalno bio širok najmanje 90 kilometara, vjerovatno i veći, možda kao Vesta, protoplaneta u Sunčevom sistemu koja od kraja do kraja mjeri 530 kilometara.

Kamen je vjerovatno privučen ka GD 61 gravitacionim silama jedne ili više velikih planeta u daljoj orbiti oko bijelog patuljka.

 

Portal Analitika