Abiznis

DRECUN: Država da afirmiše gradnju jeftinijih stanova

1010_drecun
U
Crnoj Gori graditelji ne odustaju od visokih cijena, a država nema stambenu politiku, koja bi mogla ozbiljnije da rješava problem kupovine stana, kazao je za Blic Crna Gora direktor First Financial banke Predrag Drecun.

DRECUN: Država da afirmiše gradnju jeftinijih stanova
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je on jedan od donosilaca odluka ne bi dozvolio da tržište samo određuje tokove gradnje, već bi na osnovu strukture tražnje, koja bi, po njemu, pokazala da je povećana tražnja za jeftinim stanovima, vodio stambenu politiku u pravcu izgradnje jeftinijih stanova.

Prema njegovim riječima državna politika bi trebalo da afirmiše jeftiniju stanogradnju, jer trenutno u Crnoj Gori ima više stanova nego porodica, a “moglo bi se desiti da uskoro imamo više stanova nego stanovnika”.

Na osnovu popisa stanovništva iz 2011. godine u Crnoj Gori postoji 314.704 stanova, a domaćinstava ima 192.242. Nenastanjenih stanova je oko 60.000.

- Cijena građevinskih elemenata je ista bilo da se gradi u centru ili na periferiji, a na konačnu cijenu stana najviše utiče cijena zemljišta i komunalija. U sadejstvu sa lokalnom samoupravom i Vladom na sjeveru bi trebalo graditi stanove od 500 do 600 eura po kvadratu, kako bi se stimulisali ljudi da tamo ostanu, a u Podgorici do 800 eura. Na taj način veliki broj građana mogao bi lakše doći do stana, plaćajući gotovinom od oko 40.000 eura ili kreditima i sa tako malom platom kao što je prosječna, rekao je Drecun.

Prema njegovim riječima postoji značajan nivo tražnje kupaca pojedinaca koji raspolažu gotovinom do 50.000 koju čuvaju u “slamaricama”, a koji bi kupili stan od 70 kvadrata za 50.000 eura.

- Siguran sam da bi svi stanovi tada bili prodati, jer bi kvadrat koštao oko 600 - 700 eura, kazao je on.

Drecun je objasnio da na tržištu postoji široka ponuda, koja ima tendenciju rasta, što znači da tražnja ipak postoji.

On je naglasio da ponuda premašuje tražnju u ovom momentu, a jedan od uzroka je što ne postoji dovoljno jak pravno-institucionalni pritisak na dužnike, građevinske investitore, da ih obeshrabri za dalja ulaganja.

- Oni ne spuštaju cijenu do nivoa gdje bi tražnja postala elastična, što je po mojoj procjeni 800 eura po kvadratu. Tada bi se tržište probudilo, novac bi se ulio u sistem i zatvorio bi se za sada nezatvoreni krug između investitora, banaka i kupaca, jer građevinci ne mogu da poštuju rokove banaka, navodi Drecun.

Prema podacima agencije za nekretnine “AS”, cijena kvadrata u novogradnji u Podgorici trenutno iznosi od 800 eura do 2.200 eura, za što je presudna lokacija, investitor, spratnost. U starogradnji cijene su niže, od 600 na periferiji do 1.300 eura u dijelu grada Preko Morače.

Kuće su jeftinije ali se zbog veće kvadrature, za njihovu prodaju moraju čekati bolji dani. Za kupovinu su, napominju, najviše zainteresovani mlađi, i to za stanove od 50 kvadrata.

Izvor: cdm.me

Portal Analitika