Društvo

Museumcultour – obogaćivanje kulturnog turizma

9mu
M
useumcultour je projekat finansiran u sklopu IPA Adriatic programa prekogranične saradnje. Njegov cilj je jačanje kulturnog turizma putem tržišno orijentisanih programa i inicijativa. To je razlog zašto su muzeji uključeni u ovaj projekat obogaćeni modernim, interaktivnim i inovativnim izložbama i zbirkama.

Museumcultour – obogaćivanje kulturnog turizma
Portal AnalitikaIzvor

Zahvaljujući integrisanosti jadranskog kulturnog nasljeđa, novi turistički proizvod će biti stvoren. Ovaj proizvod će se promovisati kroz zajedničku strategiju marketinga i komunikacije, u cilju jačanja jadranske mreže muzeja.

Ova mreža će omogučiti razmjenu znanja i iskustava, pospješujući inovaciju i poboljšanje uključenih muzeja.

Aktivnosti na projektu Museumcultour će biti usmjerene ka stvaranju integrisanog razvoja jadranske regije na temeljima održivog turizma.

Ukupan budžet projekta je 2.297.024,00 €. Trajanje projekta ja 32 mjeseca.

Prvi cilj projekta je povećanje atraktivnosti muzeja putem novih privremenih ili stalnih izložbi i putem renoviraja postojećih zbirki.

U Notranjskom muzeju u Postojni će biti postavljana karstološka izložba.

U parku-pećini Postojna kolekcija će biti dizajnirana u tri dijela: Karst i Postojnska jama, Život u Postojnskoj jami, i Čovjek i pećine (Otkrivanje i turistički razvoj Postojnske jame).

U Prirodnjačkom muzeju u Rijeci će biti postavljana pokretna izložba „Diverzitet znači“ i dio stalne izložbe „Dubina – morski biodiverzitet Kvarnerkog područja“ će biti obnovljen.

Prirodnjački muzej Crne Gore će razviti stalnu postavku pod imenom „Priroda nas spaja“ u Podgorici. Cilj ove izložbe je da naglasi prirodne i kulturne vrijednosti određenih ekosistema.

Morski muzej u San Benedetu del Trontu (Askoli Pićeno) i Nacionalni muzej Berat će restaurirati najinteresantnije djelove svojih izložbi.

DELTA 2000 uključuje u projekat nekoliko muzeja u provinciji Ferara i Ravena: Muzej šume i jelena u Mezoli, Muzej teritorije Ostelato, Ekomuzej Arđenta, Fabriku konzervi Komaćo i Prirodni muzej San Alberto – Ravena. Ovaj partner će realizovati „Jadransko foto takmičenje“ sa fokusom na životnu sredinu, prirodu i kulturno nasljeđe jadranskog područja. Sakupljene fotografije će udahnuti život putujućoj izložbi koja će biti postavljena u nekoliko partnerskih muzeja.

Mnoge zajedničke aktivnosti su predviđene i orijentisane prema muzejskim operaterima: izučavanje tržišta na bazi postojećih i potencijalnih posjetilaca, obuka za muzejsko osoblje, zajedničke strategije marketinga i komunikacije, nove turističke ponude za užitak u jadranskom kulturnom nasljeđu.

Partneri na projektu predstvaljaju mnoga jadranska područja: Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i Albanija.

To je razlog što projekat omogućava važnu razmjenu ynanja i vještina, iskustava i ekspertize između partnera i teritorijalnih interesnih grupa.

Razrada zajedničkih istraživanja i njihove implementacije obezbjeđuje ispravan pristup promociji Jadrana kao cjeline.

Kulturni turizam je svakako sposoban da pokrene razvoj svake jadranske zemlje i održivo korišćenje resursa kulturnog nasljeđa.

Portal Analitika