Društvo

Novosti: Izborna je ljubav pregolema

9Velibor_Dzomicc
D
ok u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj negiraju obnavljanje „posebnog“ odnosa prema vladajućoj partiji, poslije učešća države u proslavi Milanskog edikta i osvećenju hrama u Podgorici, analitičari i političari opozicije i dijela vlasti tvrde suprotno.

Novosti: Izborna je ljubav pregolema
Portal AnalitikaIzvor

Aktivno učešće državne vlasti, odnosno DPS-a, u svečanom činu osvećenja Hrama Hristovog Vaskrsenja, sa pojedinih adresa je oštro kritikovano i ocijenjeno kao (novo) utvrđivanje „poljuljane“ pozicije SPC u Crnoj Gori i obnavljanje „ljubavi“ između Mitroplije i DPS-a, odnosno mitropolita Amfilohija i premijera Mila Đukanovića.

Cilj je, po mišljenju jednih, upad u srpsko biračko tijelo Đukanovićeve partije, po mišljenju drugih, kapitulacija Crne Gore pred „okupatorskom“ srpskom svešteničkom „vojskom“, a Đukanovićeva vlada je optužena da „ruši ustavni poredak“, te da je „dvoličan“ i „licemjeran“.

Analitičar Srđan Vukadinović smatra da posljednji događaji potvrđuju da se politika poigrava sa religijskim zajednicama, ali i da one pristaju na politikantstvo.

"Religijske zajednice su ušle u prostor politike, gdje se ne snalaze najbolje, a bilo bi dobro da se vrate u prostor duhovnosti. Očigledno je da DPS priprema teren za lokalne izbore u Podgorici na proljeće i vanredne parlamentarne, i u tom smislu želi da povrati glasove koje su imali 2009. godine kada su bili u dobrim odnosima sa Mitropolijom, a koje su izgubili na prošlim izborima", smatra Vukadinović.

On dodaje da se i Mitropolija, sa Amfilohijem na čelu, okrenula aktuelnoj vlasti iz sopstvenih interesa.

"I oni su svjesni da su druge političke grupacije, koje prirodno podržavaju Srpsku crkvu, slabe. Osim toga, očigledno je značajno približavanje režima u Srbiji sa crnogorskim, i mislim da je i to uticalo na obnavljanje prijateljstva DPS i MPC", ocijenio je Vukadinović.

On vjeruje da će ova „ljubav“ imati rezultat na izborima na proljeće i to u korist DPS-a. Biće dovoljno da se dvije, tri hiljade birača, ranije odbjeglih zbog sukoba DPS-a sa Mitropolijom, vrati, i da to odluči rezultat izbora, smatra Vukadinović.

Protojerej Velibor Džomić ocijenio je da je angažovanje države u događaju kao što je bio osvećenje Hrama Hristovog Vaskrsenja bilo očekivano.

"Prirodno je da država ne samo prisustvuje, nego i aktivno učestvuje u jednom takvom događaju. Jedno od temeljnih prava u međunarodnim dokumentima, kao i postojeća praksa u Evropi i svijetu je saradnja država sa crkvama i vjerskim zajednicama na opšte dobro, uz poštovanje načela odvojenosti crkve od države", rekao je Džomić.

Po njegovim riječima, državna vlast je dobro procijenila da ovakvi događaji imaju i značajnu diplomatsku notu, te da su prilika za razvoj bilateralnih odnosa, kao i promociju države gdje se održavaju.

On nije želio da komentariše optužbe i navode o obnavljanju „ljubavi“ Mitropolije sa DPS-om, odnosno premijerom Đukanovićem, i kaže:

"Moj doživljaj je da je crkva po svojoj prirodi majka svima. Ona je to bila, jeste i kao takva ostaje", kaže Džomić.

"Što se tiče partija i komentara njihovih predstavnika, nas u Mitropoliji raduje da su se pozivu odazvali i vlast i opozicija, ali mi se čini najprimjerenijim ocjena da u hramu toga dana nije postojala ta podjela koja postoji u svim državama na svijetu. Stranke će nastaviti svoju političku borbu, a hram će biti mjesto sabiranja svih vjernika, bez obzira na političku i nacionalnu pripadnost", naglasio je Džomić.

Izvor:Novosti,Rtcg.me

 

 

Portal Analitika