Region

Vukovar: Šest policajaca suspendovano zbog skidanja ploča?

0810vukovar
N
epoznate osobe skinule su sinoć u Vukovaru ploču s ćiriličnim i latiničnim natpisom sa zgrade Centra za socijalnu pomoć. Dan ranije ploče su skinute i sa zgrada HZZ-a, HZMO-a i Državnog inspektorata. Prema neslužbenim saznanjima, zbog skidanja ploča suspendovana su šestorica policajaca, prenosi HRT.

Vukovar: Šest policajaca suspendovano zbog skidanja ploča?
Portal AnalitikaIzvor

Razlog suspenzije su, navodno, učešće policajaca u skidanju ploča, a jedan od njih je i preuzeo je odgovornost. Zadržan je u policijskoj stanici, a sjutra bi ga trebalo da bude ispitan pred državni tužiocem.

Stotinjak branitelja okupilo se pred policijskom stanicom u Vukovaru kako bi privedenim policajcima pružili podršku. Jako policijsko osiguranje osigurava stanicu, pored koje je i nekoliko parkiranih kombija s interventnom policijom. Zgrada policije jedina je na kojoj i dalje stoji ploča s dvojezičnim natpisom.

Prema riječima portparola vukovarsko-srijemske policije Domagoja Džigumovića, u Vukovaru i Vinkovcima pozvano je nekoliko osoba na informativne razgovore kako bi se utvrdilo ko je i u kakavim okolonostima skinuo dvojezične ploče.

- Nitko nije priveden, niti uhapšen. Riječ je o rutinskom postupanju policije - kazao je Hini Džigumović, dodajući kako je stanje u Vukovaru večeras mirno.

Ministar branitelja Predrag Matić poručio je kako o tim pločama treba da se odlučuje u skladu sa zakonom, i prema stavu građana Vukovara, "a ne ljudi iz drugih krajeva koji na pogrešan način žele da pomognu tom gradu".

Iz Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara izvijestili su kako "podržavaju skidanje ploča s dvojezičnim natpisima sa zgrada hrvatskih državnih institucija u gradu stradalniku Vukovaru", ali ističu kako članovi Stožera ne stoje iza toga čina.

- Mi branitelji, stradalnici i građani Vukovara ponosni smo, u cijelosti razumijemo i bliska nam je potreba, pravo i želja svakog pojedinca ili grupe, pa i nas samih, da na ovakav ili sličan način iskažu neposluh i bunt spram pravnog, moralnog, etičkog i žrtvoslovnog nasilja nad Vukovarom - navodi se u saopštenju Stožera.

Oni dodaju da je Stožer sistematski upozoravao sve odgovorne u Hrvatskoj "da je politika neznanja, nerazumijevanja, neosjetljivosti, grubosti i, moglo bi se reći, bahatosti koju sprovodi Vlada RH nad Vukovarom, njegovom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, nad braniteljima i stradalnicima, te članovima njihovih porodica - nezakonita, nemoralna, neljudska i samim time neodrživa".

Udruženje veterana IV gardijske brigade pozvala je Hrvatske da "zaustavi progon onih koji se protive dvojezičnim ćiriličnim natpisima u Vukovaru" i da se izmijeni Zakon o dvojezičnim natpisima.

- Svjesni smo da je ćirilica samo pismo i kao takva ne bi smjela da bude problem. Ali, u slučaju Vukovara ona je ipak više od pisma i simbol je nečega čega se napaćeni građani, branitelji, porodice poginulih i svi oni koji su preživjeli pakao srpskih logora ne žele da se sjećaju - navodi se u njihovom saooštenju.

Portal Analitika