Društvo

Počinje rekonstrukcija Autobuske stanice na Cetinju

2209autobuska_CT
R
ekonstrukcija Autobuske stanice na Cetinju počeće u narednih nekoliko dana, najavio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović na današnjoj sjednici Senata, prenosi Radio Crne Gore.

Počinje rekonstrukcija Autobuske stanice na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Bogdanović je pojasnio da će objekat biti rekonstruisan u postojećim gabaritima, jer privatni preduzetnik u čijem je vlasništvu autobuska stanica Duško Glendža nije u mogućnosti da još uvijek počne sa realizacijom projekta izgradnje nove autobuske stanice.

“Projekat izgradnje je vrijedan dva i po miliona eura i rađen je u saradnji sa lokalnim investitorom. Prijestonica je ispunila sve neophodne preduslove za njegovu realizaciju, a posljednja je bila usvajanja izmjena i dopuna Detaljnog urbanističkog plana za dio istorijskog jezgra, gdje se nalazi Autobuska stanica, što se desilo trećeg septembra prošle godine”, ukazao je Bogdanović i dodao da će do realizacije izgradnje novog objekta postojeći biti rekonstrisan i imaće biletarnicu i dodatne sadržaje.

“Projekat rekonstrukcije je završen prije nekoliko dana i na taj način građani Cetinja će dobiti prijeko potrebnu Autobusku stanicu”, istakao je gradonačelnik Cetinja.

Predsjednik Senata Milovan Janković podržava ovu ideju, jer smatra da je će to riješiti jedan od najvećih infrastrukturnih problema u Prijestonici isto kao i predsjednik Skupštine i član Senata Milutin Vukić koji ukazuje da je postojeći objekat dovoljan za grad.

“Ja lično sumnjam u realizaciju projekta izgradnje nove autobuske stanice jer se radi o velikoj investiciji od dva i po miliona eura. Projekat je, istina, odličan i sve ono što on predviđa ali u vremenu krize ne vidim mogućnost da počne njegova realizacija pa je rekonstrukcija postojećeg objekta odlična ideja”, poručio je Vukić.

Član Senata Borislav Banović smatra da treba sagledati i ekonomsku isplativost gradnje nove autobuske stanice.

“Takođe treba sagledati i druge mogućnosti realizacije projketa ako privatni investitor ne bude u mogućnosti da ga realizuje. Ja mislim da projket treba podržati ali takođe treba voditi računa i o inetersu grada”, rekao je Banović.

Na sjednici je bilo riječi i o unapređenju putne infrastrukture na putu Podgorica-Cetinje-Budva, a predstavnik Ministarstva pomorstva i saobraćaja Dalibor Milošević je ukazao da je taj putni pravac jedan od prioriteta tog resora.

“Izgradnja trećih traka na ovoj dionici je bila aktuelna u proteklom period, a mogu da najavima da će uskoro početi gradnja treće trake u Markovićima. U toku je realizacija finalne faze tehničke dokumentacije “, kazao je Milošević i pojasnio da na dionici od Podgorice do Cetinja ima 16 kilometara trećih traka, a na putu Podgorica-Cetinja-Budva 23 kilometra.

“U proteklom periodu smo pomagali Prijestonicu i da realizuje rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, a u narednom periodu ćemo učestvovati u rekonstrukciji tri gradske ulice i jedne dionice regionalnog puta R1”, ukazao je Milošević.

Gradonačelnik Bogdanović je podsjetio na nekadašnji projekat gradnje tunela između Budve i Cetinja čime bi se putovanje skratilo za 13 minuta.

“Studija izvodljivosti za ovaj projekat nije nikad dovedena da kraja, ali mislim da projekat zaslužije pažnju da bi u narednom periodu kada prođe finansijska kriza trebalo razmisliti o njegovoj realizaciji”, poručio je Bogdanović.

Portal Analitika