Društvo

N2IC: Nadležni da što prije počnu reformu lovstva u Crnoj Gori

lovciubijanjeuok
Povodom kontinuirane loše prakse i neadekvatnog upravljanja u oblasti lovstva u Crnoj Gori, mreža ekoloških nevladinih organizacija N2IC obratila međunarodnom savjetu za lovstvo i zaštitu divljači (CiC) i Federaciji nacionalnih lovačkih asocijacija Evropske unije (FACE) u cilju saradnje i preduzimanja konkretnih koraka za iniciranje izmjena postojećih neodrživih trendova u oblasti lovstva.

N2IC: Nadležni da što prije počnu reformu lovstva u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

NVO su podržale Radni izvještaj iz novembra 2012. koji je pripremio član CIC Slovenije, dr. Igor Tavčar, koji je detaljno predstavio svoje nalaze prikupljenje tokom boravka u Crnoj Gori a vezano za loše i degradirajuće stanje lovstva u Crnoj Gori. Međutim, kako ističu u N2IC (Mreža Natura 2000 info centar) na izvještaj i druge propratne komunikacije upućene na adresu Vlade Crne Gore nije stigao valjan odgovor

U reagovanju članica N2IC navodi se da je stanje upravljanja lovištima je vrlo problematična oblast u Crnoj Gori i nažalost zakonski i operativno prilično loše uređena.

Zakon o divljači i lovstvu Crne Gore, kako napomnju, prema Preporukama Svjetske banke i Vladinog tijela Savjeta Regulatorne reforme ocijenjen je kao nedopustivo manjkav i u nekim svojim delovima neprimenjiv".

- Ne postoji adekvatan program razvoja lovstva, planovi upravljanja lovištima, katastri lovišta u kojem se nalaze podaci o divljim životinjama i lovnim objektima procjena broja divljači po vrstama i sl. naveli su iz N2IC.

Kako ističu, raspodjela koncesija se vodi na netransparentan i neparticipativan način, pri čemu se krši otvoreno više odredbi Zakona o Lovstvu.

Dodatna otežavajuća okolnost je prenos nadležnosti upravnog organa za lovstvo Ministarstva Poljoprivrede i Ruralnog razvoja na Nevladinu organizaciju Lovački Savez Crne Gore, što je nema uporište u pravnom poretku Crne Gore- stoji u saopštenju.

- U ovakvom okruženju koje traje već duži niz godina bojimo se da je ad hoc upravljanje bez održivog plana i valjano posložene organizacione strukture dovelo do opasnih posledica po opstanak populacija pojedinih vrsta divljači ali i opstanak lovačkih organizacija i održivost cjelokupnog sistema- napominju iz N2IC.

Divljač i lovišta koji predstavljaju nacionalni resurs velike vrijednosti i prirodno javno dobro, kako ističu, naočigled svih građana uporno daje na korištenje bez naknada, dokumentacije i adekvatnog monitoringa, dok se nelegalni inostrani i domaći lov praktikuje čak u 90 odsto slučajeva.

N2IC apeluje da nadležne državne insitucije uđu što prije u proces reforme lovstva uz angažovanje i prisustvo svih stručnih i drugih zainteresovanih strana kako bi se spriječila dalja degradacija i obezbijedilo održivo upravljanje i zaštita divljači.

Portal Analitika