Finansije

LEKIĆ: Bolje jačati fiskalnu disciplinu nego povećati poreze

810sinisalekic
V
lada je analizom promjene stope poreza na dobit preduzeća pokazala da je u narednom periodu borba za svaki euro novih prihoda u budžet vrlo značajno, skoro presudno pitanje za opstanak javnih finansija, ocijenio je ekonomski analitičar Siniša Lekić u izjavi Portalu Analitika.

LEKIĆ: Bolje jačati fiskalnu disciplinu nego povećati poreze
Portal AnalitikaIzvor

Pobjeda je danas objavila detalje Vladine analize moguće korekcije stope  poreza na dobit preduzeća, koja trenutno iznosi devet odsto. U analizi se tretiraju dva scenarija- da se poreska stopa poveća na 10 procenata za sve kompanije, ili da se za one koje ostvaruju godišnju dobit od preko 100.000 eura uvede progresivna stopa od 15 odsto. Prema analizi, zavisno od usvojenog rješenja, budžetski prihodi bi se povećali od milion do tri miliona eura na godišnjem nivou.

-Mišljenja sam da pokušaji da se prihodna strana popravi više liči na onu populističku priču da bogate treba više oporezovati, a siromašne pomoći. Istina je na prvi pogled da se bogati trebaju više oporezovati, ali realnost je sasvim drugačija. Naime, bogati su vješti u izbjegavanju plaćanja poreza, a posebno na dohodak i dobit. Poznato je da je postojanje tzy. “poreskih rajeva” stvar koja u svijetu bogatih funkcioniše dosta dugo i uspješno, tako da se time ne bi ništa postiglo. Znamo i da je u ovoj našoj teškoj ekonomskoj situaciji teško naći one koji imaju visoke prihode i više se tu radi o visokih prihodima koji su u zoni sive ekonomije, a manje je to legalno evidentiran posao, koji se treba oporezovati po višim stopama- istakao je Lekić, napominjući da  je progresivno oporezivanje pravednije, ali je u praksi teško ostvarivo.

-Naši kontrolni mehanizmi su dosta spori i loši, tako da bi sigurno bilo dosta friziranja finansijskih izvještaja i ne bi se dobio željeni efekat. Realnija je opcija povećanje stope na 10 odsto u korist povećanja prihoda. Najrealnija opcija je veća kontrola finansijskih izvještaja, sa jasnim i efikasnim sankcijama za njihovo kršenje, kao i suzbijanje “sive zone” koja je kod privatnog sektora i dalje dosta zastupljena, i to uglavnom nekažnjeno. Smanjenje državnog aparata sa većom kontrolom trošenja pojedinih ministarstava dala bi bolje efekte. Posljednji izvještaj DRI o Završnom računu budžeta za 2012. govori o mnogim propustima koji su ostali nekažnjeni i samo pokazuje gdje se treba fokusirati kada je javna potrošnja u pitanju. Jasnija i konkretnija primjena tog izvještaja daće veće efekte od povećanja poreskih stopa- rezonuje Lekić.

Portal Analitika