Društvo

Protest na Cetinju: „Filipe obećao si da ćeš biti predsjednik svih građana???“

protest
O
ko hiljadu ljudi okupilo se danas na Cetinju, radi protesta zbog duboke kohabitacije crnogorske vlasti sa velikosrpskim nacionalizmom, oličenim u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim velikodostojnicima, kao i zbog ponižavajućeg statusa pristalica i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve.

Protest na Cetinju: „Filipe obećao si da ćeš biti predsjednik svih građana???“
Portal AnalitikaIzvor



Skup je organizovala Crnogorska pravoslavna crkva. Protest je počeo ispred dvorca Kralja Nikole, odakle se krenulo u protestnu šetnju. Pristalice CPC su se potom zaustavili ispred rezidencije predsjednika Crne Gore, odakle su riječima „Ostavka, ostavka“, zatražili ostavku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, javlja TVCG.

„Filipe obećao si da ćeš biti predsjednik svih građana???“

protest1
„Neka vam je srećan svetosavski hram, sada mogu svi svetosavci stati u njega. Konačno oslobodite naše hramove“, tekstivi su sa dva od četiri transparenta koja su danas tokom protesta pristalice i poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve okačili o ogradu predsjedničke rezidencije na Cetinju.

Policija se prvo bunila zbog ovoga, ali su na kraju transparenti ostali okačeni o ogradu.

Protest je nastavljen u hotelu „Grand“ gdje su se okupljenim obratili književnik Milorad Popović, profesor Radovan Radonjić i Stevo Vučinić.

Potpisana je i peticija kojom se traži ukidanje akta kralja Aleksandra Karađorđevića iz 1920. godine, vraćanje imovine CPC-u i uklanjanje limenog objekta sa Rumije. Peticija će biti upućena državnim organima.

protest
Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kaže da zahtijevaju da država poništi akt kralja Aleksandra Karađerovića iz 1920. o ujedinjenju crkava, da nezakonito upisanu imovinu na beogradsku patrijaršiju vrati prvobitnim vlasnicima, te da ukloni limeni objekat sa Rumije:

“Vlasti izbjegavaju da uklone limeni objekat sa Rumije, koristeći se pravnom ekvilibristikom kao argumentom. Odlučni su da srpskoj crkvi omoguće da na vrhu te planine ostane njen biljeg, čiji je smisao da obilježi granice velikosrpskih teritorijalnih ambicija i istovremeno poništi materijalne i duhovne vrijednosti koje Crnogorce čine osobenim narodom među evropskim narodima. Pozivamo Skupštinu Crne Gore ponovo da poništi Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava, a najviše vlasti ove zemlje da omoguće našem sveštenstvu vršenje službe u svim svetinjama koje je gradio naš narod, da vrate vlasnicima imovinu nezakonito upisanu na beogradsku patrijaršiju i da uklone limeni objekat sa Rumije.’’


Crnogorski književnik Milorad Popović kazao je da se u Podgorici danas i sjutra pravi svetkovina koja je tuđa biću Crne Gore i negira crnogorsku duhovnu, kulturnu i nacionalnu istoriju.

Kako je prenii Radio AntenaM, Popović je komentarisao i činjenicu da je Filip Vujanović predsjednik Počasnog odbora za obilježavanje 1.700-godišnjice Milanskog edikta:

„Danas taj nesrećni predsjednik ide ruku pod ruku sa uzurpatorom crnogorskih hramova, sa uzurpatorom stolice Svetog Petra Cetinjskog, koji se bezočno i lažno predstavlja, sjedi na njegovoj stolici, a on je sve ono što nije bio Sveti Petar. Sveti Petar je cio svoj život posvetio građenju državnosti Crne Gore, a Amfilohije je cio svoj život posvetio negiranju i uništenju Crne Gore. Danas imamo vlast koja, kao i krajem osamdesetih godina, kohabitira sa velikosrpskim nacionalizmom, a sljedeći korak će biti stvaranje nove Republike Srpske, kojom će vladati Amfilohije i srpski ambasador u Podgorici. To je proizvod ove politike.“

Profesor Radovan Radonjić smatra da su predstavnici vlasti, odlukom da prisustvuju osveštenju Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, priznali dvije stvari:

„Jedno priznanje se odnosi na to da je podgorički hram - crkve koja ne priznaje crnogorsku državu, naciju, kulturu i jezik velikim dijelom vaše djelo, budući da je njegova izgradnja, po odluci Vlade većinski sastavljene od predstavnika vaše stranke, izdašno finansirana iz crnogorskog budžeta, i to u vrijeme jedne od najvećih i najtežih kriza u novijoj istoriji naše zemlje. Drugo priznanje odnosi se na to da vi i mi ni vjerski ni politički nijesmo isto, i da stoga tamo đe ste vi mi odista nemamo što da tražimo.“

 

Portal Analitika