Svijet

Peti dan blokade, Obama kazao republikancima da „prekinu farsu“

obama
A
meriki predsjednik Barak Obama pozvao je danas republikance da "prekinu farsu" te ih pozvao na odgovornost.

Peti dan blokade, Obama kazao republikancima da „prekinu farsu“
Portal AnalitikaIzvor



"Glasajte i prekinite tu farsu. Konačno okončajte blokadu", rekao je republikanskim zastupnicima u govoru koji su prenosili radio i televizija.

Kerry: Šteta na međunarodnom planu

Državni sekretar Džon Keri upozorio je da bi produžena blokada američke vlade mogla naštetiti SAD-u i na međunarodnom planu.

Na samitu APEC-a u Indoneziji, gdje je otišao umjesto predsjednika  Obame koji je odlučio ostati u SAD-u zbog paralizirane vlade, Keri  je rekao da je američka posvećenost Aziji "nesmanjena".

Obama je krivicu za blokadu finansiranja države više puta u posljednjih nekoliko dana svalio na republikance. Tvrdi da ga ucjenjuju zbog prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti. Do blokade je došlo zbog toga što se parlamentarci nisu uspjeli usuglasiti oko novoga proračuna koji nije donesen.

Više od 700 hiljada  vladinih zaposlenika zbog toga se suočava s neplaćenim godišnjim. Zatvoreni su i nacionalni parkovi, muzeji te mnoge druge ustanove.

Ekonomska opasnost za čitav svijet: Upitno podizanje granice zaduživanja

Velika prijetnja je i činjenica da SAD do 15. oktobra treba da podigne granicu zaduživanja, a država je blokirana. Direktorica MMF-a Kristin Lagar upozorila je ove sedmice  da eventualni neuspjeh SAD-a u podizanju granice zaduživanja predstavlja mnogo ozbiljniju prijetnju globalnoj privredi, u odnosu na trenutnu blokadu američke vlade.

Američko Ministarstvo finansija takođe je upozorilo da bi eventualni bankrot SAD-a, do kojega bi moglo doći ako granica dozvoljenog duga ne bude podignuta, mogao izazvati finansijsku krizu kao što je bila ona iz 2008., a možda i goru, javlja BBC.

Lagard je navela da američka vlada treba dovesti svoje dugoročne financije u red, navodeći da je ključno da se dogovori novi limit zaduživanja.

 

(index.hr)

Portal Analitika