Abiznis

SFS: Finansijski sistem relativno stabilan

euronovacovou
Savjet za finansijsku stabilnost zaključio je da je finansijski sistem u Crnoj Gori relativno stabilan uz prisutnost rizika likvidnosti i solventnosti realnog sektora, koji i dalje utiču na kreiranje neizvjesnosti u privredi i povećanje pritisaka u fiskalnoj sferi. Takođe, isti faktori utiču i na produženje neizvjesnosti kod rizika dohotka privrede i stanovništva.

SFS: Finansijski sistem relativno stabilan
Portal AnalitikaIzvor

Savjet je na danas održanoj sjednici razmatrao tekuće stanje finansijske stabilnosti u Crnoj Gori, kao i izvore ranjivosti koji bi mogli, potencijalno, uticati na povećanje pojedinih rizika i dovesti do povećanja nestabilnosti u sistemu.

- Na osnovu raspoloživih informacija i podataka, zaključeno je da iz međunarodnog okruženja postoje ohrabrujući signali, ali da ipak, ekonomska situacija u zemljama glavnim partnerima Crne Gore nije previše stabilna i optimistična da bi snažnije uticala na tempo oporavka u zemlji. Kretanja u crnogorskoj ekonomiji su uglavnom pozitivna, uz napomenu da se tekući ostvareni rast privredne djelatnosti dijelom duguje efektu niske osnovice iz 2012. godine- navodi se u saopštenju Savjeta.

U finsansijskom sistemu je stanje stabilno. Preliminarni podaci banaka ukazuju na (za sada) blagu konsolidaciju bankarskog sektora. Međutim, kvalitet aktive i dalje nije zadovoljavajući. Stanje u sektoru osiguranja je relativno stabilno, dok tržište kapitala i dalje stagnira, navodi se u zaključcima Savjeta.

Fiskalni sektor karakterišu pozitivni signali i stanje u budžetu je bilo znatno stabilnije, u prvoj polovini godine, kao poslijedica sprovedenih mjera u ovom periodu.

Međutim, zaključeno je, da ostvarena fiskalna konsolidacija nije dovoljna i da je neophodno nastaviti sa daljim mjerama konsolidacije, koje treba implementirati u fiskalnu politiku za narednu godinu, a što će stanje u javnim finansijama zadržati na stabilnom nivou. Takođe, napomenuto je, da treba analizirati kako će se „pad garancija“ reflektovati na budžetske pozicije u ostatku godine i koliko će snažno uticati na budžetski deficit.

Zabilježen je pad deficita tekućeg računa, u prvih šest mjeseci 2013. godine, najviše zbog boljeg stanja na računu razmjene roba. Poboljšanje na računu razmjene roba može ukazivati na blagi optimizam u oporavku realnog sektora.

- Indikator upozorenja na rizik (jaz kredita prema BDP-u) ukazuje na i dalje prisutno recesivno stanje u privredi i potrebu za novim i zdravim izvorima finansiranja kako bi se rizik niskog dohotka i likvidnosti privrede smanjio, dok agregatni indeks finansijske stabilnosti, shodno raspoloživim podacima, ukazuje da pozitivna dešavanja u privredi i fiskalnoj sferi, u prvoj polovini godine, za sada, pozitivno utiču na stanje finansijske stabilnosti, stoji u saopštenju.

Međutim, upkos evidenciji pozitivnih signala Savjet je isakao da podstiče sve aktivnosti usmjerene na dolazak novih učesnika na tržištu i kvalitetnih investitora, kako bi se osnažila postojeća konkurencija kod izvora finansiranja i potencijalno obezbjedili kvalitetniji uslovi finansiranja.

Savjet za finansijsku stabilnost čine guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, ministar finansija Radoje Žugić, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović i predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti Zoran Đikanović.

Portal Analitika