Abiznis

KOSTIĆ: Izvještaj DRI ostavlja otvorenim pitanje o realnom stanju naših finansija

vasoslajd
E
konomski analitičar Vasilije Kostić ocijenio je da Izvještaj DRI u kome je konstatovano kršenje zakona, ostavlja otvorenim pitanje o realnom stanju makroekenomskih indikatora.

KOSTIĆ: Izvještaj DRI ostavlja otvorenim pitanje o realnom stanju naših finansija
Portal AnalitikaIzvor

- Činjenica da Predlog zakona o završnom računu budžeta „ne daje u potpunosti istinit  i objektivan prikaz iskazanog  rezultata“ s razlogom ostavlja otvorenim pitanje o realnom  stanju makroekonomskih indikatora (budžetski deficit, javi dug, odnos javnog duga i BDP...) odnosno o stanju naših javnih finansija, a time i našim izgledima u budućnosti, što predstavlja još jednu bitnu negativnu posljedicu, rekao je Kostić Portalu Analitika..

Ono što nesumnjivo jeste, kako je dodao Kostić, da od naših  aktivnosti  danas zavise naši izgledi u budućnosti, a mjerenje odnosno pravilni finansijski iskazi u tome imaju neobično važnu ulogu.

Državna revizorska institucija (DRI) juče je dala je uslovno mišljenje na Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, uz ocjenu da ne daje u potpunosti istinit i objektivan prikaz iskazanog rezultata, kao i izdataka na gotovinskoj osnovi.

Nadležni Kolegijum DRI konstatovao je da se odstupanja prvenstveno odnose na iskazani rezultat budžetskog deficita, prekoračenje budžetske potrošnje, nenamjensku potrošnju i postupak implementacije Izmjena i dopuna godišnjeg zakona o budžetu za prošlu godinu.

Kostić kaže da povjerenje u institucije, shvaćene u najširem smislu te riječi, predstavlja suštinski elemenat društvenog kapitala i jedan od preduslova opšteg napretka društva.

- U tom smislu bilo koji oblik ponašanja koji institucijama  umanjuje kredibilitet, kao što je ponašanje o kome govorimo, ima višestruko negativne posljedice po cjelokupno društvo, čime se samo po sebi potencira i pitanje odgovornosti za takvo ponašanje. O kom nivou individualne ili druge odgovornosti je riječ, ipak je, mnogo manje značajno od savim realne mogućnosti - da se takvo ponašanje zanemari i time de facto legitimiše postupanje koje nije u skladu s važećim pravilima odnosno standardima. Posebno teška okolnost jeste da nepoštovanje standarda dolazi od onih koji su u suštini dužni da ih kreiraju, a na kojima, samim tim, i leži glavna odgovornost za njihovo poštovanje, zaključio je Kostić.

Portal Analitika