Region

U BiH počeo prvi popis stanovništva poslije 22 godine

popis
P
opis stanovništva u Bosni i Hercegovini počeo je jutros prema planu, a neprestano pristižu brojni upiti građana o tehničkim detaljima i pitanjima na koje je potrebno odgovoriti, potvrdila je Hini u Sarajevu glasnogovornica Agencije za statistiku BiH (ASBH) Mirsada Adembegović.

U BiH počeo prvi popis stanovništva poslije 22 godine
Portal AnalitikaIzvor

Poseban telefonski pozivni centar, formiran za potrebe popisa, u funkciji je cijelog dana svakog dana  kako bi građanima dao potrebne upute.

Na terenu je od jutarnjih sati 18.879 popisivača koji svoj posao obavljaju do 21 sat i nastavit će ga raditi do 15. oktobra, kada se popis završava. Njihov je zadatak obići 24.321 popisno područje od kojih se svako sastoji od 70 do 100 domaćinstava.

Popis stanovništva u BiH po prvi put nakon pune 22 godine treba dati podatke o tačnom broju stanovnika, etničkom sastavu te rasporedu stanovništva, ali i pružiti cjelovitu privredno-socijalnu sliku zemlje.

Procjena je kako će prvi popis stanovništva u BiH nakon posljednjeg rata stajati najmanje 46 miliona konvertibilnih maraka (23,5 milijona eura), od čega je 7,5 miliona eura kao pomoć osigurala Europska unija, a taj je novac namijenjen prvenstveno za honorar popisivača.

Tok popisa u BiH nadziraće i posmatrači Statističkog ureda EU (EUROSTAT) kako bi bili sigurni da je on proveden u skladu sa međunarodno priznatim standardima.

Prvi rezultati trebali bi biti objavljeni u roku od 90 dana po završetku popisa, a za cjelovitu obradu podataka trebat će i više od godine dana.

(klix.ba)

Portal Analitika