Region

Ministar otvorio Šantićeve dane Andrićevim stihovima!

3009aleksa-santiokc
O
tvarajući dane velikog Alekse Šantića u Mostaru ministar kulture u Vladi RS Goran Mutabdžija u pripremljenom govoru je rekao kako je "veliki pjesnik Aleksa Šantić napisao i "... onda počeo citirati Ivu Andrića. Prisutni su se samo zbunjeno zagledali. Portal Buka objavio je kako je to na poseban način doživio književnik i kolumnista Elis Bektaš.
Ministar otvorio Šantićeve dane Andrićevim stihovima!
Portal AnalitikaIzvor


Tekst je preuzet sa autorovog FB naloga i objavljen je bez korekcija.



Džeco, znate li ko je Šantič? Aleksa? Naravno da znate, ta niste zaludu pohadžali satove maternjeg jezika. ali zato ministar kulture eres ne zna. gosn Mutabdžija na otvaranju Šantičevih dana, ničim izazvan pročita par Andričevih redova i pripisa ih Šantiču. Pazite, džeco, ne govorimo o lijevoj polutki fk Tekstilca iz Dervente, več o ministru kulture i obrazovanja jedne vanabi države. a ja još fino rekao, čim sam ga vidžeo, da mu je bolje obratit se nazočnom auditorijumu išaretom, manje bi se nesrečnik brukao.



Da eres ne ostane usamljena na čelu hajvan-tabele, potrudio se federalni meštar o skandala, Svetozar Pudarič, koji je na ceremoniju došao pripit, pa nešto granao rukama, izvlačio nekakve ceduljice iz džepova, te dvojio oko toga čiji je čiji vers, baš ko da je, božemeprosti, kod tarika u milijunašu, a ne na otvaranju šantičevih dana.



Tamo dže ovakvi uhljupi obnašaju vlast, razboriti ljudi se odmeču u šumu. Avaj, šume su nam večma posjekli, a ni razboritosti nemamo baš napretek.



Al dobro, bar sam imao priliku čut svog ahbaba iz jenea, mehu velagiča, kako virtuozira na harmonici.



Ministar Mutabdžija je citirao ovaj tekst:



"Kad čovjek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono sto ga probudi ujutro, nego je svjetlost. To znam iz iskustva. Svjetlost me dočekala pri dolasku u Mostar, pratila me za vrijeme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostala u meni kao glavna karakteristika moga sjećanja na Mostar".



Ivo Andrić - Mostar



tekst: radiosarajevo.ba, foto: kul.ba
Portal Analitika