Abiznis

UPCG: Zaziremo od rada na neodređeno vrijeme zbog nepostojanja opšteg kolektivnog ugovora

3009upcglogook
U
nija poslodavaca će u petak na sjednici Socijalnog savjeta tražiti hitno usvajanje izmjena Zakona o radu, kojima bi se omogućilo da sa zaposlenima nakon dvije godine “saradnje” mogu sklopiti novi ugovor na određeno vrijeme, izjavila je Portalu Analitika generalni sekretar UPCG Suzana Radulović.

UPCG: Zaziremo od rada na neodređeno vrijeme zbog nepostojanja opšteg kolektivnog ugovora
Portal AnalitikaIzvor

-Ovo rješenje nije nepoznato u praksi drugih država. Poslodavci zaziru od potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme iz dva razloga- prestao je da važi opšti kolektivni ugovor a da novi nije potpisan, što ostavlja pravne praznine i velike dubioze u vezi raskida ugovora sa zaposlenim koji ne zadovoljava stručne kriterijume za posao koji obavlja, ili sa radnikom čije je ponašanje problematično u smislu ispunjavanja obaveza. Drugi razlog zbog kojeg se poslodavci nerado odlučuju na zaključenje ugovora na neodređeno vrijeme su visoke otpremnine i smatramo da su iznosi predviđeni za tehnološke viškove katastrofa za svakoga- naglasila je Radulović.

Ona je dodala da su ostala na snazi i problematična rješenja u granskim kolektivnim ugovorima, koje je sklopila Privredna komora Crne Gore prije nego što je UPCG postal reprezentativna.

-Pozivamo Vladu i sindikate na odgovornost i da se prije svega iz zakona eliminiše rješenje po kojem se sa zaposlenim nakon 24 mjeseca rada na određeno  mora sklopiti ugovor na neodređeno vrijeme. U eri opšte nelikvidnosti velika većina preduzeća ne može preuzeti ovu vrstu odgovornosti- navela je Radulović, napominjući da strahuje da bi u slučaju statusa quo veliki broj radnika mogao ostati bez posla.

Radulović je  podsjetila da je u posljednjem kvartalu prošle godine u Crnoj Gori ugašeno šest odsto preduzeća, a u Podgorici 11 procenata.

Procjena je da u Crnoj Gori na određeno radi oko 30.000 zaposlenih. Sindikati izražavaju bojazan da će krajem godine mnogi poći na biro rada, ili da će ih poslodavci angažovati preko agencija za ustupanje radnika.

 

Portal Analitika