Region

BiH: Ozvaničeno zanimanje utjerivač dugova

3009utjerivacdugovaok
N
a zvaničnom spisku zanimanja koji objavljuje bosanska Agencija za statistiku našla su se i neka nesvakidašnja, kao što su čuvar usporene vožnje i utjerivač dugova, javljaju Nezavisne novine.

BiH: Ozvaničeno zanimanje utjerivač dugova
Portal AnalitikaIzvor

Tako je  "utjerivač dugova" od sada zakonito i regularno zanimanje iz kategorije "poreznik sa srodnim poslovima", u čijem opisu posla je  da su to službenici koji naplaćuju potraživanja na osnovu računa kod kojih je prekoračen rok za plaćanje.

Svaki budući "čuvar usporene vožnje" je u stvari signalista, kočničar  ili skretničar,  koji je zadužen da nadgleda brzinu voza.

Jorgandžija, metlar, šeširdžija, sastavljač baterija, još su neka od zvaničnih zanimanja u BiH koja se mogu navesti u zvaničnim dokumentima.

Klasifikacija zanimanja je, inače, obavezan statistički standard koji se koristi pri evidentiranju,  obradi i analiziranju podataka koji su važni za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH.

"U BiH je nekad zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem, i to ju je pratilo sve vrijeme kao njena osobna karakteristika. Međutim, prestrukturisanjem naše privrede pojavljaju se novi poslovi, pa se javila  i potreba da se definišu klasifikacije koje se steknu obrazovanjem, ali i onih drugih, zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac", stoji u objašnjenju namjene klasifikacije.

Tako se zanimanja definišu prema sadržaju rada u zanimanju, na primjer pletač košara, zatim prema rezultatu rada - ribar, ili prema mjestu obavljanja posla - skladištar, vrtlarski radnik, ili prema sredstvima rada, kao što je na primjer rukovalac postrojenjem.

Na sajtu Agencije za statististiku BiH može se naći i šifrarski popis zanimanja u BiH, pa su u kategoriju "travari" svrstana zanimanja vrač, seoski iscjelitelj, namještač kostiju i drugi.

 

Portal Analitika