Svijet

Ateizam ulazi u irske škole

 

iris
I
ako je Irska zemlja u kojoj se 84 posto stanovništa smatra katolicima, šesnaest hiljada irskih osnovaca na školskim časovima uskoro će prvi put učiti i šta su to ateizam i agnosticizam.

Ateizam ulazi u irske škole
Portal AnalitikaIzvor

 

 

U okviru reforme tamnošnjeg obrazovanja školarcima će biti ponuđeni brojni izborni predmeti, među kojima će biti i oni koji se bave religijom i ateizmom, ali i oni koji otkrivaju tajne interneta, pametnih telefona i telefonskih aplikacija, prenosi Gardijan.

Časovi ateizma ipak su privukli najveću pažnju, što ne čudi ukoliko se uzme u obzir da se više od tri četvrtine Iraca izjašnjavaju kao katolici. Ovi časovi biće ipak ponuđeni samo u pojedinim državnim i pojedinim privatnim školama. Procjenjuje se da te odabrane škole pohađa više od 16.000 učenika.

Tako će se već od sledećeg septembra irski đaci upoznati sa knjigom Ričarda Dokinsa “Magija stvarnosti” koja je namijenjena najmlađoj čitalačkoj publici, a koju je odobrilo udruženje ateista „Atheist Ireland“. Ovaj potez naročito iznenađuje ukoliko se ozme u obzir podatak da od 3.200 državnih škola u Irskoj čak 93 posto vodi katolička crkva.

Kako za Gardijan navodi Majkl Nadžent, predsjednik udruženja “Atheist Ireland”, izborni kurs sastojaće se od deset časova u trajanju od 30 do 40 minuta, koji će moći da pohađaju svi đaci stariji od četiri godine.

“Smatram da je ovo veoma potrebno jer irski školski sistem već dugo vremena ide na ruku religijskoj indoktrinaciji. Ukoliko roditelji čija djeca idu u školu vođenu od strane crkve žele da ponude djeci alternativu, na šta svakako imaju pravo, mogu da iskoriste neki od ovih kurseva”, objašnjava Nadžent.

On dodaje da časovi vjeronauke koji se sada održavaju u školama u Irskoj ne uče djecu o različitim religijama i njihovom porijeklu, već su usredsređeni na razvijanje vjere u Boga.

“Mi vidimo naš kurs kao šansu da mladim Ircima ponudimo alternativni pogled na tumačenje svijeta”, tvrdi Nadžent.

Katolička crkva, piše Gardijan, praktično ima monopol nad irskim obrazovnim sistemom, a tome u prilog ide i podatak da “posljednju riječ” u svakoj pojedinačnoj školi ima katolički sveštenik.

Aktelni ministar obrazovanja Ruairi Kvin na početku svog mandata obećao je da će uvesti “najradikalnije promjene u sistemu nižeg obrazovanja kakve nisu viđene još od osnivanja irske države”. Akcenat u njegovom delovanju stavljen je na uzimanje moći iz ruku katoličke crkve i dodjeljivanje iste izabranim guvernerima. Međutim, njegove reforme još uvek nisu zaista počele da deluju, pa bi ovo mogao da bude značajan pomak.

(b92)

Portal Analitika