Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • KONJEVIĆ: Ko iznosi teške optužbe kao Brajušković, mora ponuditi više dokaza od sopstvenih tvrdnji

KONJEVIĆ: Ko iznosi teške optužbe kao Brajušković, mora ponuditi više dokaza od sopstvenih tvrdnji

konjevic
M
inistar unutrašnjih poslova Raško Konjević dao je za današnji Dan opsežni intervju u kojem govori o unutrašnjim i spoljnjim izazovima za resor koji vodi, korupciji, aferama, napadima na novinare...

 KONJEVIĆ: Ko iznosi teške optužbe kao Brajušković, mora ponuditi više dokaza od sopstvenih tvrdnji
Portal AnalitikaIzvor

Konjević je kazao da, čim krenete da se bavite suzbijanjem korupcije u državnom sektoru, za očekivati je da to pojedincima neće odgovarati i da će pokušati u mjeri mogućeg, da iskoriste funkciju ili političku pripadnost da bi spriječili utvrđivanje njihove odgovornosti i kažnjavanja shodno zakonu.

On je takođe istakao da je rasvjetljavanje ubistva Duška Jovanovića u kategoriji prioriteta u radu MUP-a i policije.

To, kako je kazao ministar unutrašnjih poslova, „nije zatvorena priča“.

„Protok vremena od skoro deset godina učinio je da je danas vrlo teško naći neki materijalni dokaz. Naravno, nije nepoznato ni da nakon više decenija budu otkriveni počinioci, pa vjerujemo da će ubistvo Duška Jovanovića biti riješeno do kraja. Nažalost, vrijeme koje je proteklo smanjuje realne šanse da dođemo do potpune istine“, kazao je Konjević.

Komentarišući najnovije optužbe bivšeg pripadnika SAJ-a Brajuška Brajuškovića u kojima pominje konkretne pojedince iz policije da su učestvovali u nezakonitim radnjama, Konjević je kazao da vjeruje da će ih Tužilaštvo ispitati:

„To su teške optužbe i time je obaveza tužilaštva veća. Naravno onaj ko iznosi ovako teške optužbe mora ponuditi više dokaza od sopstvenih trdnji koje drugi negiraju“ – ocijenio je ministar unutrašnjih poslova.

Konjević je najavio da će, u saradnji sa Ministarstvom pravde, biti urađen dokument koji će između ostalog, precizirati i formiranje specijalnog tužilaštva, kao posebng organa, po ugledu na hrvatski USKOK.

„Taj dokument je u fazi ekspertskih komentara jer smo za njegovu izradu zatražili pomoć OEBS-a i eksperata koje smo dobili u bilateralnoj saradnji sa drugim državama. Želimo da napravimo ozbiljnu analizu rada organa za sprovođenje zakona, njihovih kadrovskih i drugih kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Taj dokument treba da predloži određene mjere a jedna od tih mjera će, vjerujem, biti i formiranje specijalnog tužilaštva kao posebnog organa.

Prema našim zamislima, da bi rezultati bili što bolji, treba formirati posebno odjeljenje u okviru policije sa posebnim ovlašćenjima, koje će tijesno sarađivati sa novim specijalnim tužulaštvom“, kazao je Konjević.

Ministar je kazao da je na sjednici Vlade podržao inicijativu da Policijska akademija dobije ime po ubijenom policajcu Slavoljubu Šćekiću.

„Izdvojio sam svoje mišljenje na sjednici Vlade povodom predloga resornog ministarstva. To sam uradio jer sam potpisao peticiju da se Akademija nazove po ubijenom policijskom inspektoru. Smatrao sam, imajući u vidu da je Slavoljub Šćekić svirepo ubijen na kućnom pragu, i da se radilo o časnom i dobrom policajcu, koji je život dao boreći se protiv kriminala, da je moja obaveza da to podržim. Osim mene, mišljenje je izdvojio i ministar pravde. Ne bih ulazio u opredjeljenja drugih ministara i samo obrazloženje, jer i sami znate da je Policijska akademija u nadležnosti Ministarstva prosvjete“, kazao je ministar Konjević.

Portal Analitika