Društvo

Od novih vrtića korist će imati 1.600 djece

2909stijpovic
M
inistarstvo prosvjete očekuje da će oko 1.600 djece imati direktnu korist od izgradnje sedam novih predškolskih jedinica, poručio je ministar Slavoljub Stijepović, navodeći da u tom Vladinom resoru konstantno rade na poboljšanju uslova u vaspitno-obrazovnim ustanovama širom Crne Gore. Stijepović je agenciji MINA rekao da iz godine u godinu obuhvat djece, posebno starijeg predškolskog uzrasta, raste.

Od novih vrtića korist će imati 1.600 djece
Portal AnalitikaIzvor

“Realni su planovi da do 2015. godine, u skladu sa standardima Evropske unije, obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem bude 40 odsto, s obzirom na to da ćemo proširiti kapacitete predškolskih ustanova i povećati obuhvat, posebno djece iz osjetljivih grupa”, kazao je on.

Ministarstvo, dodao je, u skladu sa tim ciljevima, konstantno radi na povećanju prostornih kapaciteta i poboljšanju uslova u vaspitno-obrazovnim ustanovama širom Crne Gore.

Stijepović je saopštio da su na početku školske 2013/2014. godine otvoreni novi objekti vrtića za čiju izgradnju je utrošeno ukupno 5,9 miliiona eura.

Otvoreni su novi objekti Dječjeg vrtića i jaslice u Tivtu, Dječjeg vrtića i jaslica u Golubovcima, Dječjeg vrtića u Bijelom Polju, Dječjeg vrtića u Ozrinićima u Nikšiću.

Kako je naveo, u narednom periodu planirano je da se, kroz kredit Razvojne banke Savjeta Evrope, u iznosu od deset miliona eura, za djelimično finansiranje infrastrukture u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, izgradi sedam novih predškolskoh jedinica u četiri opštine i saniraju postojeće vaspitne jedinice u tim opštinama.

“Novi objekti gradiće se u Pljevljima, Ulcinju, Baru, kao i četiri objekta u Glavnom gradu i to u Tuzima, na Starom aerodromu, u Zagoriču i Bloku VI. Očekuje se da će oko 1.600 djece uzrasta do šest godina imati direktnu korist od izgradnje sedam novih predškolskih jedinica”, rekao je Stijepović.

Podsticanje preduzetništva

Govoreći o planovima Ministarstva da stavi obrazovni sistem u službu podsticanja preduzetništva, Stijepović je saopštio da će Preduzetništvo, kao nastavni predmet, biti obavezan u trećem ciklusu osnovnog obrazovanja.

“Odnosno u VII, VIII i IX razredu osnovne škole, kao i u svim razredima gimnazija i stručnih škola”, dodao je on.

Stijepović je podsjetio na projekat “Preduzetnički klubovi u osnovnim školama” namijenjen učenicima VII i VIII razreda, koji je započet 2003. godine pod pokroviteljstvom Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kada je obučena grupa mentora u Sloveniji.

Kako je rekao, nakon što je Evropska komisija usvojila Strateški okvir kojim je preduzetničko učenje definisano kao jedna od osam ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, u Crnoj Gori je njeno uvođenje u obrazovni sistem definisano Strategijom za cjeloživotno preduzetničko učenje, a Zavod za školstvo je uradio „Uputstvo za implementaciju preduzetničkog učenja kroz obavezne predmetne programe u osnovnoj školi“.

On je saopštio da je u okviru Centra za stručno obrazovanje osnovan Servis Centar, čija je funkcija obezbjeđivanje realnog poslovnog okruženja preduzećima za vježbu. Kreiran je sajt www.servisvcentarpzv.me.

“Ove školske godine u Crnoj Gori je osnovano 70 preduzeća za vježbu u 15 stručnih i mješovitih škola i u njima znanja iz preduzetništva stiče oko 1.200 učenika koje vode 70 nastavnika”, rekao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, urađen je program za obrazovanje odraslih lica iz oblasti Preduzetništva kog je usvojio nadležni Savjet.

“Do sada je preko 90 nastavnika prošlo obuku za realizaciju ovog nastavnog predmeta, a deset nastavnika je prošlo obuku za trenera iz oblasti preduzetništva. Urađen je Priručnik za preduzeća za vježbu za nastavnike i Priručnik za učenike”, pojasnio je Stijepović.

Kako je dodao, Centar za stručno obrazovanje organizovao po dva međunarodna i nacionalna sajma za preduzeća za vježbu, a u planu je izrada Strategije preduzetničkog učenja.

Portal Analitika