Abiznis

EKIP o zaštiti interesa korisnika na Infofestu 2013.

2909Infofest-2013-
A
gencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) ove godine zajednički organizuju međunarodnu konferenciju u sklopu Festivala informatičkih dostignuća - Infofest 2013.

EKIP o zaštiti interesa korisnika na Infofestu 2013.
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodna konferencija, koja se ove godine održava već jedanaesti put za redom, predstavlja vodeći skup regulatora u našem regionu koji se bave pitanjima regulacije sektora elektronskih komunikacija. Imajući u vidu kretanja u ovoj oblasti u fokusu ovogodišnjeg programa Konferencije je tema „Zaštita interesa korisnika usluga elektronskih komunikacija”.

Trend konvergencije sve više je izražen u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. U osnovi ova konvergencija se može posmatrati kroz dva aspekta. Prvi se ogleda u sposobnosti da konceptualno i tehnološki različite mreže: fiksne, mobilne, radio-difuzne, satelitske, podrže slične vrste servisa. Drugi aspekt konvergencije predstavlja težnju ka intergaciji različitih korisničkih terminala, telefona, televizora i računara u jedinstveni uređaj, za sve vrste servisa.

Dakle, u novom okruženju, u uslovima sve više prisutne konvergencije mreža, servisa i terminalnih korisničkih uređaja, u uslovima gdje razvoj upravljanja platformi sa ponudom najrazličitijih usluga preuzima primat u odnosu na pružanje osnovnih komunikacionih usluga, veliki izazov predstavlja to kako se približiti sve zahtijevnijem i izbirljivijem korisniku i pružiti mu ono što želi. Ovi trendovi, svakako, predstavljaju veliki izazov kako za operatore mreža i usluga elektronskih komunikacija, tako i za regulatore i kreatore politike razvoja sektora elektronskih komunikacija.

Tokom konferencije će se voditi diskusija o:

 tome šta konvergencija znači za regulatore i korisnike,

 kritičnim oblastima politike i regulatornog okvira za zaštitu korisnika i samih korisnika u okruženju i uslovima sve prisutnije konvergencije,

 organizacionim metodama i praksi korišćšenoj od strane nacionalnih regulatornih organa na unapređenju njihovih nacionalnih zakona, pravila i drugih propisa koji se odnose na zaštitu korisnika u okruženju izražene konvergencije,

 preporukama i smjernicama za uspješno rješavanje izazova konvergencije.

 zadovoljenju parametara kvaliteta usluga,

 sigurnosti komunikacija,

 zaštiti i povjerljivost podataka,

 unapređenje zaštite prava i interesa korisnika,

 stavljanju na tržište radio i telekomunikacione terminalne opreme.

Na konferenciji će učestvovati oko 100 učesnika od čega njih oko 70 iz inostranstva. Među učesnicima su, visoki predstavnici i eksperti Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i Organizacije evropskih regulatora za elektronske komunikacije (BEREC), te visoki predstavnici regulatornih agencija (članovi Savjeta, izvršni direktori ili njihovi zamjenici) iz sljedećih zemalja: Poljske, Bugarske, Rumunije, Grčke, Moldavije, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i naravno Crne Gore. Na Konferenciji će učestvovati i predstavnici Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije i vodićeih crnogorskih operatora koji će svi sa svog aspekta prezentovati svoja iskustva iz ove oblasti.

Na otvaranju Konferencije, učesnike će pozdraviti predsjednik Savjeta Agencije, gospodin Šaleta Đurović, gospodin Makhtar Fall, ekspert ITU-a, rukovodilac sektora za regulativu u Birou za razvoj u oblasti telekomunikacija i gospođa Magdalena Gaj, predsjednica Regulatornog organa za elektronske komunikacije Poljske i predsjedavajuća Globalnog simpozijuma regulatora (GSR2013).

Inače, na prethodno organizovanih deset konferencija bile su obrađene sljedeće teme: „Iskustva u regulatornoj djelatnosti u sektoru telekomunikacija“, „Metode realizacije univerzalnog servisa“, „Regulatorna djelatnost u tarifiranju telekomunikacionih servisa”, „Ključni regulatorni izazovi za liberalizaciju tržišta telekomunikacija u Jugoistočnoj Evropi“, „Neophodni elementi za uvođenje konkurencije u telekomunikacijama“, „Regulacija i liberalizovano tržište“, „Dostignuti stepen regulacije i analize tržišta elektronskih komunikacija“, „Analize relevantnih tržišta kao uslov za nametanje regulatornih obaveza operatorima sa značajnom tržišnom snagom na relevantnim tržištima“, „Aktuelna pitanja u regulaciji sektora elektronskih komunikacija, „Implementacija regulatornog okvira Evropske Unije iz 2009. godine u nacionalnom zakonodavstvu u oblasti elektronskih komunikacija” i „Zaštita interesa korisnika usluga elektronskih komunikacija”.

Portal Analitika