Društvo

Centar za podršku porodicama sa problemom zavisnosti

0204nvopreporod
O
sma je godina od kada „Preporod”, kao začetnik vaninstitucionalnog tretmana zavisnosti u Crnoj Gori, pomaže zavisnicima i njihovim porodicama, iz cijele Crne Gore.

Centar za podršku porodicama sa problemom zavisnosti
Portal AnalitikaIzvor

Začetnik je i obaveza, a i privilegija. Pored svih servisa podrške koje je Preporod od starta ustanovio za one koji trpe posljedice zloupotrebe droga, trudimo se da status začetnika opravdamo uvođenjem novih servisa podrške i tako budemo izbor za sve uzraste koji bivaju pogođeni ovom problematikom.

Projekat „Centar za podršku porodicama sa problemom zavisnosti” je odgovor Preporoda na potražnju ljudi za raznim tretmanima koji su neophodni da bi se problem zavisnosti TRAJNO riješio. Projekat Centra ima za cilj upravo da objedini one dosadašnje, novim servisima. I posle kompletiranja servisa koji tretiraju zavisnike/ce (od droga, alkohola i nikotina), zavisnice koje imaju djecu, HIV i pozitvne na hepatitis C, u rehabilitaciji i resocijalizaciji, besplatne telefonske linije, roditelje i druge odrasle članove zavisničkih porodica, novost je servis psihološke podrške za djecu iz zavisničkih veza.

Kroz vrijeme bavljenja rješavanjem problema zavisnika i zavisnica došli smo do činjenice da postoji problem djece koja odrastaju u takvim porodicama, gdje su droga i alkohol na prvom mjestu. Djeca koja su odgajana u tom ambijentu disfunkcionalne porodice imaju otežan razvoj kroz emocionalno zanemarivanje i „nesigurnu ljubav“. Iskustvo koje stiču djeca u takvim porodicama vezano je za sledeće faktore:

1.nepredvidljivost ponašanja i reakcija roditelja i događaja u porodičnom životu, haos i nedostatak osjećaja bezbjednosti koja je osnovna ljudska potreba

2.atmosfera ugroženosti i napetosti u porodici, često nasilje

3.poremećena slika uloge žene i muškarca, seksualno zlostavljanje

4.nedostak stabilnog sistema vrijednosti i autoriteta

Sve ovo prouzrokuje kod te djece specifične emocionalne reakcije i šeme ponašanja, kao što su: strah od odbačenosti, osjećaj niže vrijednosti, osjećaj usamljenosti, negiranje sopstvenih potreba, osjećaj ugroženosti, gubitak poverenja u odrasle osobe, anksioznost, osjećaj krivice, bijes, nesigurnost itd.

I po prvi put, unutar Preporoda, uz podršku kancelarije UNDP-a u Crnoj Gori, pokrenuli smo projekat „Centar za podršku porodicama sa problemom zavisnosti“, koji pruža i psihološki servis podrške djeci iz takvih porodica. Preporod želi na taj način da doprinese rješavanju problema koji su posledica bolesti zavisnosti u našem društvu. U skladu sa dobrom svjetskom praksom, nudimo podršku i pomoć djeci iz takvih porodica, kako psihološku tako i socijalnu, sa pratećim aktivnostima izmještanja iz zavisničkog ambijenta, u smislu zajedničkih posjeta bioskopu, pozorištu, pomoći u školskim zadacima itd.

Svjesni smo da realizacija projektnih ciljeva uklučuje kooperaciju sa institucijama, koje se bave socijalnom zaštitom i na taj način želimo da sa svojim dosadašnjim iskustvom u pomoći zavisnicima, uključimo se i pružimo pomoć za direkne „žrtve zavisnosti“, među kojima su među najpogođenijima, i djeca. Smatramo, da je neophodno pokušati po svakom osnovu pomoći zanemarenoj djeci iz zavisničkih veza, učiniti što je moguće više ne bi li se ta djeca sačuvala od stresnih, nerijetko i fizički opasnih situacija kojima su izložena skoro svakodnevno. Planiramo da u servis podrške uključimo mlade i volontere koji bi, posle obuka i edukacije, mogli mnogo doprinijeti u održavanju servisa i po zvaničnom završetku projekta.

Pozivamo sve koji trpe posljedice zloupotrebe PAS-a, da nas pozovu na našu besplatnu SOS telefonsku liniju 0800 81 400, koja je i jedina te vrste u Crnoj Gori.

Portal Analitika