Društvo

Skoro petina stanovništva starije od 65 godina

2909penzioneri
C
rna Gora postaje država sa sve starijim stanovništvom i spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja. Prema rezultatima popisa iz 2011. u našoj državi živi 620.029 stanovnika, od čega je 18,3 odsto građana starijih od 65 godina, piše Pobjeda.

Skoro petina stanovništva starije od 65 godina
Portal AnalitikaIzvor

Broj građana starijih od 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, povećava se godinama unazad. Ta grupa građana u 1953. godini iznosila je 10,42 odsto ukupnog stanovništva, u 1991. učešće je bilo 12,78 posto, a 2003. godine16,67 procenata.

Starenje stanovništva sobom nosi brojne nove izazove u obezbjeđivanju podrške i zaštite starijih i starih građana, ne samo u oblasti socijalne zaštite, već i u drugim oblastima života, a posebno u oblasti zdravstvene zaštite (gdje se povećava zahtjev za obezbjeđenjem njege i očuvanjem mobilnosti i zdravlja starijih) i u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

Kroz reformu sistema socijalne zaštite država nastoji da deinstitucionalizuje zaštitu starih i svede je na lokalni nivo, u smislu poboljšanja kvaliteta življenja u njihovom prirodnom okruženju, smanjujući rizik od smještaja starih u ustanove.

Analiza „Nalazi i preporuke za razvoj socijalnih servisa u lokalnoj zajednici“ pokazala je da su prepoznate prioritetne grupe korisnika stari samohrani, pogotovu u udaljenim planinskim selima i siromašni stari. Prema navodima pružaoca usluga, u posebno teškom položaju su i samohrani stari u užem gradskom jezgru. Pružaoci usluga prepoznaju da je posebno ugrožena grupa dementnih starih za koja ne postoje adekvatne usluge ni potrebni institucionalni kapaciteti za njihovo zbrinjavanje.

Direktor Direktorata za socijalnu i dječiju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Goran Kuševija podsjeća da je Vlada usvojila Strategiju za stara lica za period 2013-2016.

- Reforma sistema socijalne i dječije zaštite, komponenta dva, koju sprovodimo sa UNDP, predviđa dodjelu grant šema, gdje se odvajaju sredstva za podršku servisa za stara lica – objašnjava Kuševija.

Dodaje da je otvoren dnevni centar u Nikšiću, ističući podršku geronto programa u više opština

- Iz grant šema novac dobija nevladin sektor kako bi sproveli geronto program sa lokalnim samouprava i Karitasom. To finansijski podržava Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDP - pojašnjava Kuševija.

Gerontodomaćice

- Socijalna zaštita starih lica usmjerena je na omogućavanje starijim i starim osobama da ostanu aktivni članovi društva koliko god je to moguće, da slobodno biraju svoj stil života i da vode nezavisan život u svom domu i prirodnom okruženju koliko god je to moguće, kao i na poštovanje privatnosti i obezbjeđivanje učešća u uslovima života starih lica u instituciji socijalne zaštite - kaže se u Vladinoj Strategiji za zaštitu starih 2013-2016.

Novi Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti usmjeren je na obezbjeđivanje osnovnih prava: prava na materijalna davanja i prava na usluge socijalne i dječje zaštite.

Najčešći oblik socijalne brige o starima je pomoć u kući koju pružaju gerontodomaćice. Sa tim projektom, kao pilot programom, prije više od deset godina Zavod za zapošljavanje je startovao u Baru. Iako nacionalnoj službi zapošljavanja ne pripada taj segment djelatnosti, oni su pokazali da je socijalna zaštita prostor za otvaranje novih radnih mjesta.

Koordinator projekta u ZZZ Stevo Lazarević ističe da je Zavod ,,proizveo“ novo zanimanje, koje je bilo deficitarno na tržištu rada. Obučeno je na stotine nezaposlenih žena, a potom zaposleno o trošku Zavoda.

- Rad gerontodomaćica nije ukinut, samo je njihov broj redukovan zbog kresanja našeg budžeta. Zavod sada finansira zarade 29 gerontodomaćica. U Crnoj Gori ih radi više od 130, a njihove plate obezbjeđuju lokalne samouprave i Karitas – naglašava Lazarević.

Domovi

U Crnoj Gori postoje tri doma koji smještaju stare ljude: u Risnu za 300 korisnika, Bijelom Polju kapacitet je 350 mjesta, gdje boravi 121 osoba i specijalni zavod Komanski most u Podgorici, u kojem trenutno boravi 115 korisnika.

Posebno je otežan smještaj starih lica sa demencijom i sa duševnim oboljenjima, koji su jedna od najugroženijih grupa, kao i samohrani i hronično i mentalno oboljeli, koji u sadašnjem sistemu ne mogu da dobiju adekvatnu podršku.

Direktor Doma starih ,,Grabovac“ u Risnu Zoran Vukićević kaže da na mjesto čeka 20 do 30 ljudi.

- Otvaranjem Doma u Bijelom Polju bili smo neko vrijeme rasterećeni. Međutim, posljednja tri mjeseca interesovanje se značajno povećalo. One najhitnije slučajeve smještamo i u roku od 24 sata odgovaramo zahtjevima centara za socijalni rad kada se radi o dramatičnim slučajevima – ističe Vukićević, dodajući da dvije godine nijesu imali listu čekanja.

Prema njegovim riječima domovi u Risnu i Bijelom Polju počinju da kreiraju politiku zaštite starih. Ne uzimamo, kaže, gotova rješenja, aktivno učestvujemo u izradi strategije, koja je realna, održiva i izvodljiva.

Cijene

Smještaj u odjeljenju palijativne njege, gdje su nepokretni, neško pokretni i na odjeljenju demencije košta 450 eura, a za fizički i psihički očuvane cijena smještaja je 300 eura. Cijena obuhvata medicinsku brigu 24 sata, zatim kulturno-zabavne aktivnosti, tri obroka…

Najveće interesovanje je za smještaj na Odjeljenje za demenciju.

Ukoliko su u Domu lica u stanju socijalne potrebe i ukoliko nemaju zakonskih obaveznika izdržavanja država njihove troškove pokriva preko centara za socijalni rad.

Način plaćanja, pojašnjava Vukićević, ne utiče na kvalitet usluga, koje su iste i za onoga za koga država plaća i onoga koji sam finansira. Direktor ističe da su veoma dinamične aktivnosti u Domu, organizuju se često izleti, putovanja. On najavljuje povodom Međunarodnog dana starih, 1. i 2. oktobra, regionalnu konferenciju o kvalitetu života starih, sa posebnim osvrtom na lica oboljela od demencije smještena u Domu.

Predavači i učesnici na konferenciji biće istaknuti stručnjaci iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite starih iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Holandije.

Tokom konferencije biće organizovana prodajna izložba radova korisnica i korisnika iz domova u Risnu, Novom Bečeju, Mariboru, Banja Luci i Sarajevu, kao i folklorna priredba.

Domu ,,Grabovac“ sertifikat kvaliteta

Uvođenjem novih oblika rada sa korisnicima: terapijske zajednice, radne terapije, okupacione terapije u značajnom stepenu je, kako tvrdi direktor, poboljšan kvalitet rada, što omogućuje njihovu bržu adaptaciju i bolju samokontrolu kao i značajno poboljšanje funkcionisanja domske zajednice.

Posljednjih desetak godina u Domu ,,Grabovac“ dosta je urađeno na edukaciji radnika što je suštinski promijenilo način brige o korisnicima Doma, ali i veliki angažman zaposlenih.

Rad u ovakvoj ustanovi podrazumijeva visok profesionalizam i posebno psiho-fizički angažman.

Dom starih 1. oktobra, na Međunarodni dan starih, treba da dobije sertifikat ISO 9001 (QMS – sistem kvaliteta ). To je standard u oblasti socijalne zaštite, pružanja usluga, kvaliteta kontrole, rada i menadžmenta.

- Pred nama je bio dosta težak i zahtjevan posao, na kome smo radili dvije i po godine. Projekat je finansirala Fondacija ,,Grabovac“ iz Amsterdama - kaže direktor Vukićević.

Najstariji građani u Pljevljima, Plužinama, Šavniku i Žabljaku

Statistički podaci ukazuju da postoje dvije grupe opština u kojima je udio stanovništva starijeg od 65 godina visok i daleko viši od državnog nivoa. U prvu grupu izrazito starih opština prema procentu građana starijih od 65 godina spadaju četiri opštine sjevernog regiona: Plužine 29 odsto, Šavnik 27,5, Žabljak 26,3 i Pljevlja 24,5 procenata.

U drugoj grupi opština sa starijim stanovništvom od državnog prosjeka su: Andrijevica, Kolašin, Cetinje, Herceg Novi i Kotor, gdje je udio građana starijih od 65 godina oko 22 odsto.

Najviše građana starijih od 75 godina živi u Pljevljima, Plužinama, Šavniku i Žabljaku.

Na sjeveru nema socijalnih servisa

Socijalne usluge na lokalnom nivou realizuju se u 17 opština, na čijem obezbjeđivanju je zaposleno 526 lica, i angažovano 656 volontera. Najviše je usluga za stare. Najzastupljenija je usluga pomoći u kući koju obezbjeđuju 22 pružaoca usluga. Koncipirane su u skladu sa potrebama korisnika u sredinama u kojima se obezbjeđuju i nose različite nazive. Koristi ih ukupno 1.189 starih osoba.

Potom slijedi usluga dnevni centar - dnevni boravak u Pljevljima, Nikšiću i Baru, za 140 korisnika. Topli obrok i savjetodavno terapijske usluge koristi 870 starih osoba.

Na sjeveru zemlje skoro da i nema razvijenih usluga za stare, iako je u tom dijelu najizraženije starenje stanovništva i najveći procenat zastupljenosti starih građana. Jedino su u opštini Pljevlja registrovane tri usluge za stare, u Šavniku jedna, dok u Plužinama, Adrijevici i Kolašinu nema razvijenih usluga. Najviše usluga za stare prepoznato je na jugu zemlje - 41 odsto registrovanih usluga.

Portal Analitika