Region

KRAJIŠNIK: Milošević je predao Sarajevo uz čašu viskija

2909krajisnik
H
aški osuđenik Momčilo Krajišnik tvrdi da je bivši predsjednik SRJ i Srbije Slobodan Milošević „glavni krivac“ što je Sarajevo pripalo Federaciji BiH, a ne Republici Srpskoj, prenosi Blic.

KRAJIŠNIK: Milošević je predao Sarajevo uz čašu viskija
Portal AnalitikaIzvor

- Nemam simpatija prema Miloševiću, jer vam je dao Sarajevo. Milošević vam je dao Sarajevo uz čašu viskija. Ako bi neko trebalo da slavi Miloševića, onda ste to vi - rekao je Krajišnik u emisiji sarajevske FACE TV, prenosi zagrebački Večernji list.

Za Krajišnika Republika Srpska nije država, već je to međunarodno priznati subjekt Bosna i Hercegovina.

Krajišnik, koji je nedavno pušten iz zatvora nakon 13 godina robije na koju ga je osudio Haški tribunal zbog progona i prisilne deportacije nesrpskog stanovništva, kaže da je Republika Srpska samo jedan dio BiH.

Međunarodno priznati subjekt - država je Bosna i Hercegovina. I tu nema spora. Ja nikad neću reći da je Republika Srpska država u pravom smislu. Republika Srpska jedan dio BiH i tačka, rekao je Krajišnik u emisiji.

Krajišnik je kazao da je podjela BiH dogovorena još 1993. godine, ali da je rat trajao još dvije i po godine dok na terenu nije postignuta podjela teritorije u srazmjeri 51 odsto za Federaciju BiH i 49 odsto za Republiku Srpsku.

Krajišnik svoje najljuće protivnike u ratu, vođe muslimanskog naroda Aliju Izetbegovića i Harisa Silajdžića ne smatra ratnim zločincima. Naprotiv, kako se navodi, on je pohvalio njihovo djelovanje u ratu od 1992. do 1995. godine.

Na našoj strani ljudi optužuju Aliju Izetbegovića, Silajdžića i druge, a ja smatram da su oni radili i trudili se koliko su znali i umjeli. Ja im nikada ne bih sudio jer smatram da oni nijesu krivi, rekao je Krajišnik, navodi Večernji, koji smatra da je on još jednom iznenadio bosansku i srpsku javnost.

Inače, Krajišnik je bio predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske i član Predsjedništva BiH od 1996. do 1998.

Krajišnik je optužen za zločine, etničko čišćenje i genocid u BiH. Uhapšen je 3. aprila 2000. godine, a kaznu je odležao u Haškom tribunalu i u Velikoj Britaniji.

Oslobođen je optužbi za genocid i osuđen na 27 godina zatvora. Sud mu je kasnije smanjio kaznu na 20 godina, a pušten je prije mjesec dana nakon odslužene dvije trećine kazne.

 

Portal Analitika