Društvo

Kalač: Sandžak da bude regija po evropskim pravilima

28hazbija-kalac
I
nformacija da je i zvanično pokrenuta inicijativa za registraciju nove političke partije Bošnjaka u Crnoj Gori, Bošnjačke demokratske zajednice, kojakao ključni programski cilj ima ustanovljavanje prekogranične regije Sandžak, izazvala je, najblaže rečeno, uznemirenje na političkoj, pa i ukupnoj crnogorskoj javnoj sceni.

Kalač: Sandžak da bude regija po evropskim pravilima
Portal AnalitikaIzvor

Po pravilu, kad je riječ o ovakvim situacijama, već su iskonstruisane različite projekcije programskog cilja nove bošnjačke stranke u Crnoj Gori.

„Nema država Crna Gora razloga da se boji niti jednogprojektakoji nose Bošnjaci. Naprotiv, mislim da su Bošnjaci narod koji u Crnoj Gori zaslužuje punu afirmaciju u svakom smislu, jer su čitavo jedno stolj eće dokazivali, i na kraj u dokazali, ne samo lojalan odnos prema državi, već prijateljski odnos prema svim narodima koji u Crnoj Gori žive. Zato, kad nam se imputira nekava zadnja namjera, u smislu da sad mi hoćemo neku secesiju, nekakvo otcjepljenje, ni u jednom elementu to nema utemeljenja. Sandžak je ovdje mnogo vjekova prisutan, ali su nama, pogotovo u ovom crnogorskom dijelu, uskratili to ime Sandžak“, kazao je za Pobjedu inicijator osnivanja Bošnjačke demokratske zajednice Hazbija Kalač.

Prema njegovim riječima a kad se tako nešto desi, onda je realno očekivati da će ti biti uskraćena i neka druga prava.

„Uostalom, kada smo ušli u referendumski proces, ja sam bio jedan od pregovarača sa DPS-om i tada je dogovoren onaj sporazum u kojem se pominje prekogranična regija. To je bio dio našeg predreferendumskog miljea u kojem su se Bošnjaci opredijelili za nezavisnost Crne Gore“, rekao je on.

Na pitanje zašto je nova stranka nazvana Bošnjačkom demokratskom zajednicom, i kakvo će njeno ustrojstvo biti i kobi trebalo dabudu njeni članovi Kalač je kazao da je Bošnjacima na njihovom matičnom prostoru, a to je Bosna, Sandžak, odnosno Crna Gora i Srbija, potrebna je jedna demokratska organizacija koja potpuno slobodno artikuliše njihove političke interese. „Organizacija koja mora imati neku zajedničku političku misao na širem prostoru, u organizacionom smislu, nešto poput socijaldemokratije u Evropi. Osnovna zamisao je da ta struktura polazi od dva dominantna principa. Prvi i osnovni princip, koji je formulirao SBK ( Svjetski bošnjački kongres) jeste daje svaki Bošnjak odgovoran za svakog Bošnjaka, a drugi princip se odnosi na evropske integracije uz garanciju prava na evropsku praksu regionalizma, a to znači uvažavanje postojećih državnih suvereniteta, ali i pravo nacionalnog povezivanja kroz institucije koje se uvijek ne poklapaju sa državnim teritorijem“, kazao je on između ostalog.

Kalač je istakao da su mediji prenosili često sopstvene interpretacije onoga o čemu je govorio, a on je kako kaže zasigurno govorio o sasvim jednostavnim stvarima.

„Govorio sam o prekograničnoj regiji po evropskim standardima i u skladu sa važećim ustavima i Crne Gore i Srbije, i naravno, u skladu sa evropskom Konvencijom o lokalnoj samoupravi. Moram da vam se pohvalim da je NVO Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore već stvorila infrastrukturu lobista u Evropskoj uniji, koji će nam pomoći u realizaciji ovog projekta. Ova naša nevladina organizacija, zajedno sa NVO Sandžak EU regija, dobila je i poziv na međunarodnu konferenciju evropskih prekograničnih regiona, koja će biti održana u novembru ove godine u Briselu. Zamislite, 185 takvih regiona egzistira u Evropi i svi iznose samo pozitivna iskustva“, rekao je Kalač.

Izvor: CdM, Pobjeda

Portal Analitika