Društvo

VIDEO: Nerazvijena svijest o seksualnom zlostavljanju djece

2609-Nasilje-1
D
ržava i društvo ne reaguju adekvatno u slučajevima nasilja nad djecom, dominantan je stav istraživanja „Nasilje nad djecom u Crnoj Gori“ koje je sprovedeno u okviru kampanje „Jedno od pet“ Savjeta Evrope protiv seksualnog nasilja nad djecom. Prema ovom istraživanju gotovo svaki deseti građanin Crne Gore poznaje dijete ili odraslu osobu koja je kao dijete bila žrtva seksualnog zlostavljanja, ali je svijest o prisutnosti seksualnog zlostavljanja kod nas nerazvijena, jer tek skoro svaki treći ispitanik priznaje da ovaj problem postoji.

VIDEO: Nerazvijena svijest o seksualnom zlostavljanju djece
Portal AnalitikaIzvor

Istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju u vezi sa nasiljem nad djecom u Crnoj Gori, a u okviru kampanje „Jedno od pet“ Savjeta Evrope, predstavljeno je danas u crnogorskom parlamentu, a planirano je da se na osnovu ovog istraživanja uradi Strategija zaštite djece od nasilja gdje će Vlada Crne Gore imati važnu ulogu u tom projektu.

„Nasilje nad djecom u Crnoj Gori“, istraživanje je koje je uradio Ipsos a čiji je cilj bilo da se ispitaju znanje, stavovi i ponašanje građana na ovu temu. Terenska anketa koja je sprovedena u periodu od 20. do 27. maja 2013. godine, obuhvatila je 1.000 ispitanika, građana i građanki preko 18 godina.

- Gotovo svaki deseti građanin Crne Gore poznaje dijete ili odraslu osobu koja je kao dijete bila žrtva seksualnog zlostavljanja. Svijest o prisutnosti seksualnog zlostavljanja u Crnoj Gori je niska: svega 30 odsto populacije priznaje da ovaj problem postoji, kazao je koordinator UNICEF-a za socijalnu i ekonomsku politiku, Slobodan Živković koji je i predstavio rezultate istraživanja.

2609-nasilje-2

Ispitivanje je pokazalo da dominira mišljenje da seksualno nasilje nad djecom vrše odrasle osobe, a veći procenat ispitanika vjeruje da su u pitanju djetetu poznate osobe (52 odsto) prije nego nepoznate (21 odsto). Ispitanici smatraju da su djevojčice generalno češće žrtve ovog oblika nasilja, a svega 3 odsto građana vjeruje da su to dječaci. Prema mišljenju anketiranih najlakše je otkriti fizičke oblike nasilja, dok je najteže detektovati slučajeve mentalnog i seksualnog nasilja.

Ispitivanje urađeno u okviru kampanje „Jedno od pet“ ukazuje da se veliki broj aktera prepoznaje kao odgovorne za sprečavanje nasilja nad djecom, prije svih policiju, centre za socijalni rad, roditelje, školski sistem, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, sudstvo i tužilaštvo. Ipak, dominantan stav je da država i društvo ne reaguju adekvatno u slučajevima nasilja nad djecom, i to čak kod 66 odsto ispitanika.

Ponašanja poput seksualnog zlostavljanja, zapostavljanja, odbacivanja, udaranja, češće se smatraju tipičnim za očeve dok su majke nešto češće vezivane za narušavanje privatnosti, ucjenjivanje i udaranje po zadnjici. Većina populacije bez obzira na pol, kao nasilnike vidi očeve.

Kada je u pitanju vaspitanje u Crnoj Gori čak 60 odsto ispitanika smatra da je ono blago i liberalno te da bi ga trebalo pooštriti, dok 40 odsto građana vjeruje da je tradicionalni, strogi metod vaspitanja najbolji.

Istraživanje je pokazalo da je za 41 odsto populacije fizička kazna potpuno neprihvatljiva, dok 53 odsto misli da je ona ipak ponekad opravdana, a ukoliko se primjenjuje trebalo bi to činiti do uzrasta od 10, eventualno 15 godina.

- Ovakav stav prema fizičkoj kazni može se objasniti sopstvenim iskustvom budući da polovina ispitanika smatra da je neka od fizičkih kazni u djetnjstvu imala pozitivan uticaj na njih, kazao je Slobodan Živković iz UNICEF-a.

Svaki treći građanin Crne Gore zna neko dijete koje je bilo žrtva nasilja u školi, dok većina građana smatra da postoje određene grupe djece koje su češće žrtve vršnjačkog nasilja, poput siromašnih, djece sa smetnjama u razvoju, nacionalnih manjina, i fizički slabijih.

- Dječaci su češće žrtve vršnjačkog nasilja u školi (35 odsto)  u poređenju sa djevojčicama (25 odsto), dok 39 odsto ispitanika smatra da su podjednako izloženi vršnjačkom nasilju, rezultati su istraživanja.

Iskustvo koje ispitanici imaju pokazuje da ponašanje nastavnika u školama u Crnoj Gori nije zasnovano isključivo na poštovanju i uvažavanju učenika, već da se barem ponekad primenjuju i vikanje, vrijeđanje i udaranje učenika, od čega je najučestalije vikanje. Tako, 28 odsto ispitanika vjeruje da „nastavnici u određenim situacijama moraju upotrebljavati metode poput vikanja na učenike, kažnjavanja pa čak i vrijeđanja i udaranja, kako bi ih smirili ili naučili nečemu“.

2609-nasilje-3

Šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks kazao je, da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 150 miliona djevojčica i 73 miliona dječaka mlađih od 18 godina bili su izloženi seksualnom nasilju i eksploatacji.

- Sama činjenica da ne vidite nasilje nad djecom ne znači da ono ne postoji. Moramo nevidiljivo da učinimo vidljivim. To je ključna poruka inicijative UNICEF-a pod nazivom Zaustavimo nasilje nad djecom, poručio je on.

Perks je dodao da je „nam je potrebno bezbjedno okruženje u kojem zdravlje, obrazovanje, socijalna zaštita, sektori pravosuđa, zajednica i susjedi funkcionišu kao jedno u sprječavanju i reagovanju na nasilje nad djecom“.

- Ako vidite nasilje nad djecom a ne uradite ništa da ga spriječite - postajete saučesnik, zaključio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Šef Delegacije Crne Gore u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope Zoran Vukčević, kazao je da je u Evropi svako peto dijete bilo žrtva nekog oblika seksualnog nasilja, a da je samo deset odsto od tog nasilja procesuirano. On je kazao da je Crna Gora posvećena rješavanju tih problema u granicama mogućnosti.

Vukčević kaže da je najveći problem sa kojim se nadležni organi suočavaju u praksi nedovoljna informisanost šire javnosti, te da se Crna Gora suočava sa nedostatkom stručnog znanja i vještina kada je u pitanju ovaj problem.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović kazao je da je u kontekstu zaštite prava djece i uopšte ljudskih prava, ključno efikasno sprovođenje zakona.

On je podsjetio da je Crna Gora potpisala ključna međunarodna dokumenta iz te oblasti i podsjetio da je porodično nasilje krivično djelo.

- Podatak da se nasilje nad djecom povezuje najčešće samo sa fizičkim nasiljem znak da treba raditi na podizanju svijetsi građana o tom pitanju, rekao je Numanović.

Predsjednik Odbora za ljudska prava Halil Duković rekao je da je to skupštinsko tijelo posvećeno promociji prava i zaštite djece.

- Crna Gora se smatra tradicionalnim društvom i mislimo da smo pošteđeni nekih stvari koja se dešavaju u drugim društvima. Ali ako zagrebemo ispod te tradicionalnosti vidjećemo da se suočavamo sa svim onim problemima, i zemlje zapadne Evrope. Nismo od toga pošteđeni, jedino ti problemi kod nas do sada nisu bili vidljivi, upozorio je Duković.

K. ĆETKOVIĆ

Portal Analitika