Abiznis

MONSTAT: BDP manji za 2,5 odsto u odnosu na 2011. godinu

IMG_5643uok
Bruto domaći proizvod Crne Gore za prošlu godinu iznosi 3.149 miliona eura, dok je u 2011. godini iznosio 3.234 miliona eura, što predstavlja pad od 2,5 odsto. BDP je u drugom kvartalu ove godine iznosio 773 miliona i zabilježio je rast od 3,4 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine- pokazuju rezultati godišnjeg Bruto domaćeg proizvoda za Crnu Goru koje je objavio republički Zavod za statistiku.

MONSTAT: BDP manji za 2,5 odsto u odnosu na 2011. godinu
Portal AnalitikaIzvor

- Bruto domaći proizvod po stanovniku u 2012. godini iznosi 5 063 eura, dok je u 2011. godini iznosio 5 211 eura- saopštila je Branka Šušić- Radovanović načelnica odjeljenja nacionalnih računa u MONSTAT-u prilikom predstavljanja rezultata.

Prema riječima Radovanović, stopa nominalnog rasta BDP je – 2.6 odsto dok je stopa realnog rasta -2.5 odsto i ukazuje na pad ekonomske aktivnosti Crne Gore u 2012.godini.

- Dobijeni rezultati obračuna pokazali su da se privreda u 2012. godini nalazila u zoni realnog pada, odnosno da je Crnogorska ekonomija zabilježila realni pad od 2,5 odsto, navela je ona.

Rezultat ekonomske aktivnosti crnogorske ekonomije kako je pojasnila direktorka MONSTAT-a Gordana Radojević obračunat je shodno međunarodnoj metodologiji, odnosno Sistemu nacionalnih računa Eurostata kao i metodologiji Ujedinjenih nacija (UN) koja je definisana Sistemom nacionalnih računa.

gordcitaovok“Negativna stopa rasta uslovljena je negativnim ekonomskim trendovima u pojedinim sektorima kao što su građevinasrstvo, poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo i prerađivačka industrija”, kazala je Radojević.

Najveće učešće u obračunatom BDP za 2012. godinu imala je trgovina sa 12,3 odsto, zatim državna uprava i odbrana i obavezno socijalno osiguranje sa 7,8 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo sa 7,4 odsto, poslovanje nekretninama sa 7,2 odsto, usluge smjestaja i ishrane sa 6,7 odsto, informisanje i komunikacije sa 4,9 odsto- precizirali su iz MONSTAT-a.

Na rast BDP-a u drugom kvartalu najviše je uticalo povećanje proizvodnje električne energije. Opadanje crnogorske ekonomije zabilježen je zbog smanjenja aktivnosti u prerađivačkoj industriji, poljoprivredi i građevinarstvu, naveli su predstavnici MONSTAT-a.

- Najveći nominalni rast (koji pokazuje mijenjanje količina u odnosu na promjene cijena) zabilježen je u djelatnostima: snabdijevanje električnom energijom: 37,1 odsto; ostale uslužne djelatnosti:12,7 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti: 9,7 odsto; poslovanje nekretninama: 2,9 odsto; obrazovanje: 2,6 odsto; snabdijevanje vodom: 2,4 odsto.

Gledajući međunarodni pregled stopa realnog rasta po zemljama za 2012.godinu koje objavljuje Eurostat, približanu ekonomsku aktivnost kao u CG imale su i Slovenija, Kipar, Hrvatska, Italija,dok je najmanji rast zabilježila Grčka -6,4 odsto a najveći Estonija 3,9 odsto, pokazali su MONSTAT-ovi rezultati.

U MONSTAT-u su pojasnili da su rezultati obračuna za 2012. godinu zasnovani na izvorima podataka koji su sveobuhvatni i u potpunosti uporedivi sa rezultatima obračuna BDP-a za 2011.godinu, koji su djelimično revidirani usljed izmjene izvora podataka statistike Bilansa plaćanja- centralne banke Crne Gore CBCG.

Prema riječima direktorke Zavoda za statistiku Gordane Radojević, Monstat će rezultate BDP-a za ovogodišnji treći i četvrti kvartal objaviti 90 dana nakon njihovog isteka, dok će konačni rezultati o kretanju crnogorske ekonomije za ovu godinu biti objavljeni krajem septembra naredne.

Radojević je podsjetila da Monstat ne radi projekcije o kretanju ekonomije, već mjeri samo ostvarenu ekonomsku aktivnost u prethodnim kvartalima. Ona je saopštila da projekcije BDP-a za treći i četvrti kvartal rade Centralna banka Crne Gore (CBCG) i Ministarstvo finansija.

Bruto dodata vrijednost predstavlja razliku između bruto vrijednosti proizvodnje i intermedijalne (međufazne) potrošnje.

Bruto domaći proizvod u tržišnim cijenama iskazuje vrijednost svih proizvedenih dobara i usluga rezidentnih jedinica, tj. zbir bruto dodatih vrijednosti po djelatnostima i poreza na proizvode umanjenih za subvencije na proizvode.

Portal Analitika