Društvo

Država gubi 32 miliona eura godišnje zbog 120.000 praznih stanova

2209-stanovi
U
Crnoj Gori ima oko 120.000 praznih, privremeno nenastanjenih stanova koji se, uglavnom, izdaju, a država samo na porezu na godišnjem nivou gubi 32 miliona eura.

Država gubi 32 miliona eura godišnje zbog 120.000 praznih stanova
Portal AnalitikaIzvor

Kako piše Blic Crna Gora, ako se uzme da je prosječna cijena izdavanja stana 250 eura, a stopa poreza devet odsto, po jednom izdatom stanu bi se u državnu kasu mjesečno slivalo 22,5 eura.

Kada bi država, kako bi trebalo, naplaćivala porez od svih koji izdaju stan, mjesečno bi se u kasu slivalo 2,7 miliona eura po tom osnovu, a godišnje čak 32,4 miliona eura.

Analitičar Srđan Vukadinović ističe da je za uređenje te oblati potrebna stvarna volja, prije svega politička.

On smatra da na bi na neprodate stanove porez trebalo da plaćaju firme koje su ih izgradile i koje se i dalje vode kao vlasnici.

- Na stanove koji su neprodati, koji stoje zaključani, a kao vlasnici se još vode firme koje su ih gradile, porez treba da plaćaju te firme, jer tu država puno gubi. Na prazne stanove, koje firme koje grade stanove i privatni preduzetnici nisu prodali, jednostavno niko ne plaća porez i država je tu u velikom gubitku. Treba natjerati privatne preduzetnike koji se bave gradnjom i koji grade stanove da, ukoliko ne mogu da ih prodaju, te stanove izdaju po nekim povoljnijim cijenama, da nisu prazni, i da za to imaju određeni stimulans, tvrdi Vukadinović.

Problem su i vlasnici koji izdaju stanove, a za to ne plaćaju porez. Broj podstanara u Crnoj Gori i dalje nije poznat, iako su iz MONSTAT-a za kraj prošle godine najavljivali te podatke.

Vukadinović smatra da je neophodno da inspekcijske službe budu efikasne.

- Stanodavci danas u Crnoj Gori uzimaju veliki novac za izdavanje stanova, a ne plaćaju porez na to. Potrebno je da postoji prije svega politička volja, da postoji odlučnost i efikasnost inspekcija i službi koje to prate, kako bi se to riješilo. Znači, ako se neko sam ne prijavi da izdaje stan i da podlegne određenim poreskim stopama, onda postoje neki telefoni, npr. za korupciju. Svako u komšiluku zna ako neko izdaje stan i može anonimno da prijavi, a onda će službe kojima je to zadatak i obaveza to da provjere, zaključuje Vukadinović.

Izvor: antenam; foto: mediaty.com

Portal Analitika