Region

BiH izbacuju iz Savjeta Evrope?

21reg-savet-evrope
A
ko ne bude suštinskog napretka u sprovođenju presude „Sejdić - Finci" te drugih preostalih obaveza i obećanja, prije izbora u oktobru 2014. godine, Monitoring tim predlaže da Parlamentarna skupština zatraži od Svjeta ministara EU da razmotri suspenziju Bosne i Hercegovine, navodi se u nacrtu rezolucije koji je Savjet Evrope objavilo na svojoj internet stranici.

BiH izbacuju iz Savjeta Evrope?
Portal AnalitikaIzvor

Rezolucija će se naći na dnevnom redu SE narednog mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

U tekstu koji je sačinio Monitoring tim za BiH sve se tamnijim bojama slika stanje u toj zemlji, prenosi Avay.ba.

Navodi se da BiH ne sprovodi određene sugestije i zahtjeve SE.

Tako se ističe da je ova institucija tražila da Ustav BiH bude promijenjen, kao i Izborni zakon, i uklonjene odredbe o diskriminaciji.

Nakon donošenja presude "Sejdić - Finci" 2009. godine, Savjet Evrope pojačalo je svoje insistiranje na promjenama. No, bez rezultata.

"Skupština ponovo naglašava da je sprovođenje presude "Sejdić - Finci" prvi korak u pravcu sveobuhvatne promjene Ustava. Ona je potrebna kako bi se BiH mogla osloboditi institucionalne luđačke košulje nametnute Dejtonskim sporazumom i uputila prema modernoj i funkcionalnoj demokratiji koja je kompatibilna s evropskim principima, u kojoj svaki građanin, bez obzira na nacionalnost, uživa ista prava i slobode".

Izvor:rtcg

 

Portal Analitika