Region

Kod Hrtar grada otkriveni ostaci žrtava zločina u Štrpcima?

2109hrtar
P
o nalogu Tužitelaštva BiH, provodi se ekshumacija na lokalitetu Hrtar grad u opštini Višegrad, gdje je pronađeno više fragmenata posmrtnih ostataka i u narednom periodu, detaljnom analizom biće utvrđeno da li oni pripadaju jednoj ili više osoba, prenose sarajevski mediji.

Kod Hrtar grada otkriveni ostaci žrtava zločina u Štrpcima?
Portal AnalitikaIzvor

- Postoji mogućnost da je u ovom slučaju riječ o masovnoj grobnici, sa žrtvama ratnog zločina u Štrpcima, gdje je iz voza oteto i kasnije na teritoriji BiH ubijeno više lica - navodi se u saopštenju iz Odjeljenja za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

O aktivnostima vezanim za pronalazak žrtava ratnog zločina u Štrpcima, razgovarano je na nedavnom sastanku delegacija Tužiteljstva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

- Na sastanku su razmijenjene informacije, što je rezultiralo i pronalaženjem ove masovne grobnice, a tužilaštva će biti u stalnom kontaktu u daljem procesu ekshumacije i identifikacije, kako bi se utvrdilo da li je u ovom slučaju riječ o žrtvama ratnog zločina u Štrpcima – dodaje se u saopštenju bosanskohercegovačkog tužilaštva.

Takođe se ističe da će Tužiteljstvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije biti u stalnom kontaktu u daljem procesu ekshumacije i identifikacije, kako bi se utvrdilo da li se radi o žrtvama ratnog zločina u Štrpcima.

Ekshumacija će biti nastavljena i u narednim danima.

Podsjećamo, 27. februara 1993. godine, voz 671 na relaciji Beograd - Bar zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz voza izvela 19 putnika, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih ubila kod Višegradske banje. Do danas nije poznato gdje su njihovi posmrtni ostaci. Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. do 1994. godine.

Foto: federalna.ba

Portal Analitika