Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • SOCIJALNI SAVJET: Početkom oktobra odluka da li će 30.000 radnika koji su radili na određeno vrijeme-preći na neodređeno

SOCIJALNI SAVJET: Početkom oktobra odluka da li će 30.000 radnika koji su radili na određeno vrijeme-preći na neodređeno

savjetslajd
Socijalni partneri različito gledaju na primjenu odrednica Zakona o radu iz kraja 2011. prema kojima je radnik koji je proveo više od dvije godine radeći na određeno vrijeme, pređe u radni odnos na neodređeno vrijeme. Dok poslodavci insistiraju da se ne primjenjuje ta odrednica zbog loše ekonomske situacije u zemlji, dotle sindikati smatra da se mora istrajati na tim odredbama zbog zaštite radničkih prava. U Vladi ne žele da se izjašnjavaju do sjednice Socijalnog savjeta koja će, najvjerovatnije, biti održana početkom narednog mjeseca.

SOCIJALNI SAVJET: Početkom oktobra odluka da li će 30.000 radnika koji su  radili na određeno vrijeme-preći na neodređeno
Portal AnalitikaIzvor

 

Direktor direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Slobodan Filipović kazao je Portalu Analitika da će se o inicijativi Unije poslodavaca i Privredne komore o izmjenama Zakona o radu raspravljati na Socijalnom savjetu.

On je kazao da su zakonske odredbe koje tretiraju rad na određeno vrijeme stupile na snagu u decembru 2011.godine.

- Tim odredbama, rad na određeno vrijeme je vremenski ograničen na 24 mjeseca. Takve odredbe i rok su rezultat saglasnosti socijalnih partnera Unije poslodavaca i Sindiktata. Izmjene zakona su u skladu sa Direktivama EU i birateralnim skriningom, rekao je Filipović.

U Privrednoj komori smatraju da trenutna situacija i uslovi poslovanja privrednih subjekata, kao i prognoze poslovnih prilika za naredni period, ni u kom slučaju ne idu na ruku mogućnosti nastavka rada na neodređeno vrijeme, velikom broju zaposlenih kojima uskoro ističe ugovor o radu na određeno vrijeme. Ističu da im se masovno obraćaju privredna društva ističući probleme u poslovanju koji će nastupiti usljed utvrđenog Mišljenja Ministarstva rada i socijalnog staranja kojim se daje tumačenje odredbi Zakona o radu, a koje se odnosi na nemogućnost zasnivanja radnog odnosa na određeno vrijeme, nakon isteka prekida rada u trajanju od 60 dana.

- Posebno zabrinjava činjenica, što se na ovaj način desetinama hiljada građana Crne Gore uskraćuje ustavno pravo na rad, jer nakon isteka perioda od 24 mjeseca i 60 dana, njima se zakonom zabranjuje zapošljavanje kod jednog poslodavaca za razliku od drugih građana koji mogu zasnovati radni odnos na određeno vrijeme. Privredna komora je stoga predložila je Ministarstvu rada i socijalnog staranja izmjenu Zakona o radu po hitnoj proceduri radi otklanjanja negativnih posljedica po zaposlene i poslodavce, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Sindikat za rad na neodređeno vrijeme: S druge strane, u Savezu Sindikata će sa svim demokratskim sredstvima boriti za poštovanje Zakona o radu, posebno u oblasti radnog zakonodavstva jer jedino na taj način zaposleni u Crnoj Gori mogu imati zaštitu koja im je potrebna.

- Ova zaštita im je posebno potrebna sada, kad im se osporava pravo na rad na neodređeno vrijeme koje jedino predstavlja sigurnost za radnike i kreativno djelovanje zaposlenog, navodi se u saopštenju te sindikalne organizacije. Savez sindikata Crne Gore, kako se navodi u saopštenju, pomno prati poslednja dešavanja na sindikalnoj medijskoj sceni Crne Gore koja se odnose na Zakon o radu, u kojima se dovodi u pitanje primjena odrednice Zakona o radu iz 2011. godine da radnik, koji je proveo više od dvije godine radeći na određeno vrijeme pređe u radni odnos na neodređeno vrijeme.

- Poslodavcima je očigledno stalo samo do tzv. »fleksigurnosti«, terminu koji uporno plasiraju. Prevedeno na obični jezik, poslodavci žele potpunu slobodu u otpuštanju radnika, a problem novog zapošljavanja otpuštenih radnika prebacuju na druge. Po njima najbolje bi bilo da se zapošljavanje na neodređeno vrijeme potpuno ukine, a onda bi na tako slobodnom tržištu rada oni ostali jedini gospodari. Radnik bi na žalost postao samo roba, napominju u SSCG. Među socijalnim partnerima postoji procjena da oko 30.000 radnika u Crnoj Gori radi na određeno vrijeme duže od dvije godine. P.Z.

Portal Analitika